KURBAN ALIMI, KESİMİ İLE İLGİLİ BİR DOLU BİLGİ; 71 MİLYAR LİRALIK BİR EKONOMİK FAALİYET

0

KURBAN ALIMI, KESİMİ İLE İLGİLİ BİR DOLU BİLGİ. 

71 MİLYAR LİRALIK BİR EKONOMİK FAALİYET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı’yla ilgili olarak çok kapsamlı bir açıklama yaptı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar

Bayraktar’ın açıklamasına göre, kurbanlık fiyatları iller, ırklar cinsler göz önüne alındığında farklılık gösterecek. Türkiye ortalamasında fiyatların hayvan başına büyükbaşta 35 bin ile 145 bin lira, küçükbaşta ise 4 bin lira ile 15 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor. Geçen yıla göre fiyatlardaki artışlar da şöyle: Büyükbaşta %140,5 küçükbaşta ise %103,9.

Fiyat artışlarında girdi maliyetlerindeki artışlar etkili oldu. Başta yem, işçilik olmak üzere veterinerlik ücretleri, ilaç, elektrik, nakliye masraflarındaki artışlar fiyatları artırdı. Kurbanlık fiyat artışında geçen dönem damızlık hayvanların kesime gönderilmesi de etkili oldu. Çünkü besiye alınan hayvan sayısı yani arz azaldı.

BU YIL KESİLECEK KURBAN SAYISINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR. 3 MİLYONA DÜŞECEK.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin tahminlerine göre, bu yıl alım gücünün düşmesi nedeniyle kesilecek kurban sayısında en az %10 azalma olacak. Bu tahminle, bu yıl yaklaşık 785 bin büyükbaş, 2 milyon 600 bin küçükbaş olmak üzere toplamda 3 milyon 385 kurbanlık kesilecek. Bu sayıların tutar olarak bilançosu ise 69 milyar 300 milyon lira.

DERİDE KAYIP BİR TÜRLÜ ÖNLENEMEDİ.

Deri satışlarının yarattığı tutarlar ise şöyle: Küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değeri 78 milyon lira. Büyükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değeri ise yaklaşık 378 milyon lira. Bu tutar deri açısından standartlara uygun kesimlere göre hesaplandı. Türkiye’de kurban bayramlarında bu konuda ciddi sorun var. Sonuçta TZOB’a göre, kayıplar düşüldüğünde derilerin ekonomik büyüklüğü 364 milyon lira olacak. 

KASAPLAR DA EKONOMİK FAALİYETTEN PAYINI ALACAK.

TZOB’un saptamalarına göre kesimleri yapan kasapların toplam geliri 1,5 milyar lirayı bulacak. Kasaplar büyükbaş hayvanda sadece kesip, derisini yüzüp, dörde bölmek için bin 500 lira ile 3 bin lira arası, detaylı parçalamak için ise 3 bin 500 lira ile 5 bin lira arası, küçükbaşta ise 300 lira ile 600 lira arası ücret talep ediyorlar. 


KURBANLIK SATANLARIN SATIŞ YERİ KİRA MASRAFLARI EV KİRALARI GİBİ 

Hatta daha fazla olduğunu söylenebilir. Kurbanlık satmak isteyen üreticiler, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine çadır veya barınak kirası ödüyorlar. Fiyatlar illere ve ilçelere göre farklılık gösteriyor.

Kurban satıcıları 15 gün kaldıkları süre için Ankara’da 8 bin lira ile 14 bin lira, Bursa’da 12 bin lira ile 25 bin lira, İzmir’de 15 bin lira ile 30 bin lira, İstanbul’da ise 40 bin lira ile 60 bin lira civarında çadır ya da barınak kirası ödediler. TZDB bu konuda belediye başkanlarına ücret alınmaması veya cüzi ücret alınması çağrısı yaptı.