Bu o “Yaşam iksiri” mi… Taurinin, bazı hayvanlarda yaşamı uzattığı ve sağlığı iyileştirdiği belirtildi.
Bilim adamları, et veya balık gibi protein içeren gıdalarda bulunan bir besin maddesi taurinin yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini söyledi.
Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, taurinin farelerde ve maymunlarda yavaş yaşlanmayı desteklediğini ve orta yaşlı farelerde yaşamı ve sağlığı %12’ye kadar uzattığını buldu.
Bilim adamları, Science dergisinde yayınlanan bulgularının, insan denemeleri ile daha ileri çalışmalar için durum oluşturduğunu söyledi.
Columbia Üniversitesi Vagelos Doktorlar ve Cerrahlar Koleji’nde genetik ve gelişim profesörü olan çalışma lideri Vijay Yadav şunları söyledi: “İnsan toplumu yaşlanıyor.
Son 25 yıldır bilim insanları sadece daha uzun yaşamamıza izin vermekle kalmayıp aynı zamanda yaşlılığımızda sağlıklı kalma süremizi, yani sağlık süremizi de artıran faktörler bulmaya çalışıyorlar.
Bu çalışma, taurinin, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamlar sürmemize yardımcı olan, içimizdeki bir yaşam iksiri olabileceğini öne sürüyor.”
Taurin et, balık ve yumurtada bulunan bir amino asittir ve bağışıklık sağlığı, sinir sistemi işlevi ve enerji üretiminin desteklenmesinde önemli bir rol oynar.
Bazı enerji içeceklerine, zihinsel ve atletik performans üzerindeki varsayılan etkisi nedeniyle taurin eklenir.
Bu çalışma, taurinin, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamlar sürmemize yardımcı olan, içimizdeki bir yaşam iksiri olabileceğini düşündürmektedir.
Prof Vijay Yadav; “Önceki araştırmalar, taurin eksikliğinin yaşlanma ile ilişkili olduğunu göstermişti, ancak Prof Yadav, yaşlanma sürecini aktif olarak yönlendirip yönlendirmediğinin veya sadece gezintiye çıkan bir yolcu olup olmadığının net olmadığını söyledi.
sonuçların, taurin eksikliğinin insan yaşlanmasına katkıda bulunma olasılığı ile tutarlı olan ilişkilendirmelerdir.”
Ekip daha sonra taurin takviyelerinin etkilerini orta yaşlı maymunlarda test etti ve altı ay boyunca her gün onu alanların bağışıklık sistemlerinde, kemik yoğunluklarında ve genel metabolik sağlıklarında da iyileşmeler gösterdiğini buldu.
Araştırmacılar daha sonra 60 yaş ve üstü 12.000 Avrupalı yetişkini içeren bir çalışmanın verilerini incelediler.
Daha yüksek taurin seviyelerine sahip kişilerin daha sağlıklı, daha az tip 2 diyabet vakası, daha düşük obezite seviyeleri ve daha düşük iltihaplanma seviyeleri olduğunu bulmuşlardır.
Prof Yadav şunları söyledi: “Taurin bolluğu yaşla birlikte azalır, bu nedenle yaşlılıkta taurini gençlik düzeyine getirmek umut verici bir yaşlanma karşıtı strateji olabilir.”