İstanbul için binalara ‘devrim’ niteliğinde 4 zorunlu düzenleme geliyor.
Seslendiren: Elif Burcu YAŞAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan yeni imar düzenlemesi İBB Meclisi’ne sunuldu.
Düzenlemeye göre, yeni inşa edilecek yapılarda asma kat olmayacak, iki kattan fazla katı bulunan yapılara bodrum katı zorunlulu olacak.
Düzenleme ayrıca, 100’den fazla bağımsız bölümü bulunan binalarda deprem konteynerini zorunlu hale getiriyor..
Öte yandan, İstanbul’daki tüm yapılar 5 yılda bir kontrol edilecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, önerinin meclisten geçmesi durumunda İstanbul’da 2 kattan fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilecek.
“Depremde de gördük ki binaların önemli bir bölümü taşıyıcı sistemine zarar verildiği, alt kattaki dükkân, banka, market, galeri, fırının taşıyıcıya zarar verdiği için çöktü. Bu durum yeni binalarda da görüldü. Onun için biz asma katı yasaklıyoruz.”
Bodrum katın statik olarak binanın zeminle birleşmesini arttıran işlemlerden birisi olduğunu ifade eden Buğra Gökçe;
“Bundan sonra iki katı geçen her bina da bodrum kat yapılması zorunlu olacak. Dolayısıyla temeli kuvvetli, temeliyle zemine daha net bir şekilde yapışan ve devrilme riski az olan yapılar yapılacak. Dört katta bir veya altı katta bir bodrum kat yapılır. Biz, İstanbul’da iki katı geçen her bina da bunu uygulayacağız” ifadelerini kullandı
İBB Meclisi’nden geçmesi durumunda bundan sonra 100’den fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 m2’den büyük parsellerde deprem konteyneri de zorunlu olacak.
12 Ağustos 2001’den önce yapılmış olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uymayanlara yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek.
Riskli yapılar güçlendirme veya dönüşümler yoluyla yenilenecek. Her türlü imalat yapı ruhsatına tabi tutulacak, tadilat ruhsatı zorunlu olacak. Çıkmalar sınırlandırılacak.
İstanbul için öngörülen düzenleme ‘kontrol’ zorunluluğu da getiriyor :
“İstanbul Bina Kontrol ve Muayene Esasları” doğrultusunda binalar ilgili idare tarafından 2 yılda bir kontrol edilecek.
“İstanbul Bina Muayene ve Kontrol Esasları Çalışması” ile de İstanbul’daki tüm yapılar 5 yılda bir kontrol edilecek. Kontrol edilen binalar sertifika alırken, güçlendirilmesi gereken binalar da sarı etiket ile işaretlenecek.”