📽️ Yusuf DİLBER : James Webb Uzay Teleskobu 6 Yeni Galaksi Keşfetti

0

📽️James Webb Uzay Teleskobu 6 Yeni Galaksi Keşfetti

“Bilim insanları erken evren hakkındaki teorilerini yeniden gözden geçirmeye başlıyor.”

James Webb Uzay Teleskobu’ndan gelen verileri inceleyen Pensilvanya Eyalet Üniversitesindeki astronomlar ve astrofizikçiler,6 büyük galaksi keşfetti.

James Webb Uzay Teleskobu evrene dair bilinenlerin yeniden gözden geçirilmesine neden olabilecek bir keşfe imza attı. Evreni kızılötesi ışıkta gözlemleyen ve eski yıldızlardan ve galaksilerden gelen zayıf ışıkları tespit edebilen özelliklere sahip olan Webb Teleskobu’nun uzak evrendeki yeni keşfinin, galaksilerin kökenleri hakkındaki mevcut teorileri değiştirdiği iddia ediliyor.

James Webb tarafından fotoğraflanan bu 6 galaksi, dünyamızdan yaklaşık 13.5 milyar ışık yılı uzaklıkta. Araştırmacılara göre, görüntülenen bu gezegenler yaklaşık olarak Bing Bang patlamasından yaklaşık 600 milyon yıl sonrasını bizlere gösteriyor.

Bilinen teorilere göre aslında bu gezegenlerin henüz yeni galaksileşmeye başlayan toz kümeleri görmeyi bekliyordu. Ancak yapılan araştırmalara ve elde edilen verilere göre bu galaksiler çoktan olgunlaşmış ve yetişkin galaksi denilen evreye ulaşmış durumda. Webb’in ilk veri yayınına göre yeni bir çalışmada açıklanan bu galaksiler o kadar uzaktalar ki güçlü teleskopa yalnızca küçük kırmızımsı noktalar olarak görünüyorlar. Genç yıldızlar genel olarak parlak mavi renkte parlar. Yıldızlar yaşlandıkça yakıtlarını yakıp soğur ve bu esnada daha kırmızı bir parıltı geliştirir. Bu nedenle bilim insanlarının ve araştırmacılarının şaşırdığı bir diğer nokta ise  James Webb Uzay Teleskobu ile yapılan eski galaksi gözlemlerinde gökbilimciler yaşlı kırmızı yıldızları görmeyi beklemiyorlardı. Ayrıca belki bir milyar güneşten daha büyük kütleli galaksiler bulmayı da beklemiyorlardı.

Kara delik olma ihtimalleri de var

Konuyla ilgili açıklama yapan astrofizikçi Joel Leja ise “Bu galaksilere ilk göz atışımız, bu yüzden gördüklerimizle ilgili açık fikirli olmamız önemli. Veriler bunların olası galaksiler olduğunu gösterse de bence bu nesnelerden birkaçının gizlenmiş süper kütleli karadelikler olma olasılığı var. Ne olursa olsun, keşfettiğimiz kütle miktarı, evrenimizin bu döneminde yıldızlarda bilinen kütlenin daha önce düşündüğümüzden 100 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu fazlasıyla şaşırtıcı bir değişiklik.” ifadelerini kullandı.

James Webb Uzay Teleskobu ekibinin büyük gözlemevinden ilk gözlemleri yayınlamasının üzerinden yalnızca altı aydan biraz daha uzun bir süre geçmişken, bilim insanları daha şimdiden erken evren hakkındaki teorilerini, bilgilerini yeniden gözden geçirmeye başlıyor. Yani önümüzdeki zaman diliminde içinde uzayla ilgili birçok anlayışımız ve bilgilerimiz değişecek gibi gözüküyor.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 25 Şubat 2023