“Türkiye depremi, bir yılda açığa çıkan yeraltı enerjilerin 4’te birini bir günde açığa çıkardı”

0

“Türkiye depremi, bir yılda açığa çıkan yeraltı enerjilerin 4’te birini bir günde açığa çıkardı”

Amerikan Washington Post gazetesi Kahramanmaraş depremlerini analiz ettiği makalesinde yıkıma büyüklükten ziyade serbest kalan enerjinin yol açtığını belirtti.

Buna göre çifte depremde 2010 yılında Haiti’de 300 bin kişinin öldüğü depremin 30 misli enerji açığa çıktı.

Amerikan Washington Post gazetesinin aktardığına göre, depremlerin yıkıcılığında altyapı sorunları kadar deprem sırasındaki sismik aktivite ve açığa çıkan enerji de etkili oluyor. Gazete, büyüklüğü kaydetmenin bilim insanlarına depremlerin ölçeği hakkında bir fikir verdiğini ancak bu doğa olaylarının serbest bıraktığı enerjinin onları ölümcül yapan etmen olduğunu aktardı.

Depremlerin şiddeti logaritmik olarak ölçülüyor ve her bir derece arasında 10 birim fark bulunuyor. Örneğin, 7.0 büyüklüğündeki bir deprem 6.0 büyüklüğündeki bir depremden 10 kat, 5.0 büyüklüğündeki bir depremden ise 100 kat daha güçlü olarak kabul ediliyor. Ancak depremde açığa çıkan enerjiler, her bir basamakta 32 kat şiddetleniyor. USGS’de jeofizikçi olarak görev yapan Dara Goldberg, “4.0 ve 4.1 büyüklüğündeki depremler ile 7.7 ve 7.8 büyüklüğündeki depremler arasında açığa çıkan enerji aynı değil” diyor.

Öte yandan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi son 365 günde dünyadaki depremler sonucu açığa çıkan toplam enerjinin yüzde 26’sına karşılık geliyor.

Yani başlı başına Türkiye’deki depremler, 1 yılda açığa çıkan yeraltı enerjilerin 4’te birinin bir günde açığa çıkmasını sağladı. Bu da depremi oldukça yıkıcı hale getirdi.

Bu arada Türkiye’deki iki depremin açığa çıkardığı enerji, son 3 ayda dünyada kaydedilen tüm depremlerde açığa çıkan enerjilerin toplamından bile daha fazla olarak hesaplandı.