Türkiye’de 2022 yılı böyle geçti: İşte ülke gündemine damga vuran olaylar

0

Olaylar, Türkiye’de 2022 yılı böyle geçti: İşte ülke gündemine damga vuran olaylar

Türkiye’de 2022 yılı, altılı masanın ilk toplantısı, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması, KPSS skandalı, tarikatta çocuk istismarı gibi pek çok olayın yaşandığı bir yıl oldu. İşte yaşanan önemli gelişmeler…

2022 yılında Türkiye gündemine damga vuran çok sayıda olay yaşandı.

İşte önemli olaylar ve tarihleri:

10 Ocak: Gazeteci Sedef Kabaş, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. 11 Mart’taki ilk duruşmada 28 ay hapis cezasına çarptırılan Kabaş, tahliye edildi.

3 Şubat: Isparta’nın birçok bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle elektrikler kesildi. Günlerce süren kesintiler nedeniyle doğalgaza da erişim olmayınca Ispartalılar, dondurucu havada evlerini ısıtamadı.

9 Şubat: Karadeniz’in sevilen sanatçılarından Sait Uçar yaşamını yitirdi. Sait Uçar, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

12 Şubat: CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu “Altılı Masa” ilk toplantısını yaptı.

2 Mart: Corona virüsü salgını nedeniyle 10 Nisan 2020’den beri uygulanan uygulanan açık alanlarda maske takma zorunluluğu ve HES Kodu uygulaması kaldırıldı.

18 Mart: 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle açıldı. Erdoğan köprünün geçiş ücretinin 200 TL olacağını açıkladı.

17 Nisan: Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki PKK hedeflerine Pençe-Kilit operasyonunu başlattı.

20 Nisan: Bursa’da cezaevinde görevli infaz koruma memurlarını taşıyan servise el yapımı patlayıcıyla saldırı düzenlendi. Patlamada bir kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.

25 Nisan: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üçüncü Gezi davasında yargılamaya katılan tüm sanıkları mahkum etti. Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 sanığa 18’er yıl hapis cezası verildi.

26 Nisan: Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında uygulanan kapalı alanlarda maske kullanımı zorunluluğu kaldırıldı. Toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında ise maske zorunluluğu sürecek.

28 Nisan: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la Cidde’de görüştü. İki ülke ilişkileri 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından gerilmişti.

12 Mayıs: Yargıtay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na beş ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 günlük bölümünü onadı. Kararla birlikte Kaftancıoğlu’na siyaset yasağı getirildi.

17 Mayıs: İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kurulu olduğu alanın büyük bölümünü Millet Bahçesi’ne çevirmek için inşaat başladı. CHP, yıkımı protesto etti.

21 Haziran: Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangını günlerce sürdü. Binlerce hektar alan kül oldu. Tutuklanan zanlı, arazi anlaşmazlığı nedeniyle yangını çıkardığını söyledi.

30 Haziran: Türkiye’de görüntülü haberleriyle ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusu yapılmadığı gerekçesiyle VOA Türkçe ve DW’nin internet sitelerine erişim engeli getirildi.

22 Temmuz: Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılığıyla, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için Moskove ve Kiev arasında tahıl koridoru anlaşması, İstanbul’da imzalandı.

4 Ağustos: 31 Temmuz’da yapılan KPSS sınavı, soruların çalıntı olduğu iddiasıyla iptal edildi. Sınavdaki soruların, Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavlarında yayınlandığı ortaya çıkmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ü görevden almıştı.

17 Ağustos: Türkiye ile İsrail arasında başlatılan normalleşme süreci kapsamında iki ülke dört yıl aradan sonra karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

25 Eylül: Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’ndan sonra üçüncü ittifak olan Emek ve Özgürlük İttifakı kuruldu. İttifak içinde HDP, TİP, EMEP, TÖP, SMF, EHP yer aldı.

25 Eylül: Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Tece semtindeki polisevine silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Bir polisin öldüğü, bir polisin yaralandığı saldırının sorumluluğunu PKK üstlendi.

26 Ağustos: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sökülmek üzere Brezilya’dan Türkiye’ye getirilmekte olan NAE Sao Paulo gemisine, Türk karasularına giriş izni verilmeyeceğini açıkladı. Gemi, zehirli atık ve asbest taşıdığı gerekçesiyle yoğun tepki toplamıştı.

6 Ekim: Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşme süreci kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ilk kez yüz yüze görüştü. Görüşme, Prag’daki Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde gerçekleşti.

13 Ekim: “Dezenformasyon yasası” TBMM’de kabul edildi. Muhalefetin ve basın örgütlerinin sansür yasası olarak tanımladığı düzenlemeyle, gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yaymak suç olarak kabul edildi.

14 Ekim: Bartın’ın Amasra ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 42 madenci öldü. İşçi yakınları ve muhalefet, kazaya önlem alınmamasının neden olduğunu savundu.

29 Ekim: Türkiye’nin ilk “yerli” otomobil markası olarak sunulan TOGG’un ilk aracı, Bursa’daki Gemlik fabrikasında üretim bandından indirildi.

13 Kasım: İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi öldü, 53 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırı talimatının Kobani’den, eylemcinin Afrin’den geldiğini söyledi.

20 Kasım: Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllardır biraraya gelmeye reddettiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile Katar’da el sıkıştı. İki ülke arasında bir yıldır Türkiye’nin inisiyatifiyle istişareler yürütülüyordu.

23 Kasım: Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen depremde 2 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

3 Aralık: Birgün Gazetesi, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki H.K.G. isimli kızını 29 yaşındaki Kadir İstekli ile ‘evlendirdiğini’, çocuğun uzun yıllar istismara maruz bırakıldığını duyurdu. Habere yoğun tepkiler geldi.

14 Aralık: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi ve siyasi yasak getirildi. Kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.