SÖYLEŞİ / VEDAT SAKMAN
‘Aşkın her türlüsüne saygı göstermek gerektiğine inananlardanım’
O’nu anlatırken Kent ozanı ve Aşk şarkılarının üstadı demek mümkün. müzik adına hiçbir ticari kaygı gütmeden müzik üreten ender müzisyenlerden besteci ve yorumcu Vedat Sakman’a merak edilenleri sordum iyi okumalar
*Müziğe nasıl başladınız? Babanız Mazhar Sakman, bir halk ozanı ve Aşık Veysel’le köy enstitülerinde eğitim de vermiş bir isim. Müziğe başlamanız da babanızın da etkisi var mı?
Evet. Şöyle ki çocukluğumda hayatı algılamaya başladığım anda evde müziğin bir yaşam şekli olduğunu gördüm. Dört kardeş idik sese en ilgili kişi ben oldum, diğer kardeşlerimin çoğu sanatın içinde hayatlarını sürdürmekteler.
*Ülke müziğinde aşk şarkıları deyince akla sizin bestelediğiniz şarkılar ve söyledikleriniz geliyor. Nasıl bir duygu bu?
Aşkın her türlüsüne saygı göstermek gerektiğine inananlardanım. Böyle bir paye beni gururlandırır, Kişiliğimi böyle nitelendirenlere çok teşekkürler.
*Bu soruya bağlantılı olarak sorayım. Sizin için kent ozanı ve Aşk şarkılarının üstadı benzetmeleri sıkça duyulan nitelemeler. Hangisi sizin daha çok hoşunuza gidiyor?
Ben ve benim türümde şarkılar yapanlar için: Orta çağda Fransa’da Troubadours geleneği benzeri, lirik şiirler yazıp müzik eşliğinde seslendiren kent şairleri gibi deniyor.
Bence doğru bir tanım, bu da benim için gurur verici bir değerlendirme.
*Vedat Sakman için aşk nedir?
Değerli bir estetik, dolayısıyla = sanat
*Bu kadar başarılı olmanın sırrı ne? Vedat Sakman bestelerini nasıl yapar?
Tanımlamanıza çok teşekkürler, eğer yapabildiğim bir şeyler varsa çok ve titiz çalışmaların sonucu oluyor. Beste çalışmalarımda önce edebiyat gelir. Yazdığım ya da seçtiğim şiirin içindeki melodiyi yakalamaya çalışırım.
*Birçok ünlü isim şarkılarınızı söyledi/söylüyor. Düet yaptığınız birçok tanınmış isim de var. Şu isim de şarkımı söyleseydi ya da şununla da düet yapmak isterdim dediğiniz biri var mı?
Bu seçimleri genellikle partnerlerim yapıyor. Elimden geldiğince onları kırmamaya çalışıyorum.
*Vedat Sakman’ı yaptığı başarılı işlerden biliyoruz. Vedat Sakman kendini nasıl anlatır? Kimleri dinler?
Müziğin temel bilimleri olan jazz ve klasik müzik dinleyicisiyim. Tabii ki bu konuda asla fanatik değilim. Louis Daniel Armstrong’un dediği “İyi müzik vardır, kötü müzik vardır. Ben iyi müzik dinlerim”
*Zor soru ama en beğendiğiniz, söylediğiniz ve söylenmesinden hoşlandığınız diğerlerinden bir tık önde olan şarkı hangisi?
En son yaptığımız şarkılar bizim için heyecan vericidir. Hep biraz öncelikli sunmaya çalışırız.
*Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmış ülkemizi temsil etmiş biri olarak sorayım size. Eurovision’a son kez 2012 yılında, Can Bonomo’nun performansı ile katılmıştık. 10 yıldır da katılmıyoruz. Bu konuda ne söylersiniz?
Çok saçma bir durum. En başından beri yanlış algıladığımız masum bir müzik etkinliğidir Eurovision. Şöyle ki; Avrupa da halk oylamasıyla yapılan, aslında amatörlere yönelik güzel bir yarışma, derece almaktan daha değerli olan şeyler var. Örneğin bir dönem TRT kurumu güzel bir orkestra kurdu, tüm yurttan şarkı yapanlar şanslarını denediler. Müzik alanında çok güzel kazançlar oldu. Neden vazgeçildi anlamak mümkün değil.
*Yarım asrı deviren ki 57 yıl diye biliyorum. Sanat yaşantınızda geçmişe dönüp baktığınızda, kısıtlı imkanlarla yapılan müzik mi daha kaliteliydi. Yoksa gelişen teknolojik imkanlar sayesinde günümüzde yapılan müzik mi daha kaliteli diye sorayım size?
Böyle bir soruya ne diyebilirim. Örneğin; Frédéric Chopin, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven vs. hiçbirinin bilgisayarları yoktu.
*Son olarak şunu sormak istiyorum: Hayatınızın kitap olması nasıl bir duygu?
Çok değerli bir şans, emeği geçenlere öncelikle Deniz Durukan’a çok teşekkürler.