İzmir’e gitmek için iyi bir neden: İkinci İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali başlıyor

0

İzmir’e gitmek için iyi bir neden: İkinci İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali başlıyor

İkinci İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin başlamasına sayılı günler kaldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile düzenlenen İkinci İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

10-19 Haziran 2022 tarihleri arasında yapılacak festival, İzmir’in kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle 100’ü aşkın uzun metrajlı film ile seyirci karşısına çıkacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer;  “Doğal platoları, tarihi mekânları ve kolay ulaşım imkânlarıyla İzmir çok kısa sürede sinema sektörünün merkez üssü haline gelecek. İstiyoruz ki İzmir’in her sokağı, caddesi, semti sinemanın büyülü dünyasıyla, müziğin insanı arındıran sesiyle hemhal olsun” ifadelerini kullandı.

10 Haziran Cuma günü Festival’in açılışı Zülfü Livaneli’nin film müzikleriyle yapılacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Rengim Gökmen  yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası  Zülfü Livaneli film müziklerini seslendirecek.

Festival kapsamında, 2 açık, 5 kapalı, toplam 7 mekanda gösterilecek filmlerin yanı sıra, söyleşiler, konserler ve Müzik Temalı Kısa Film Geliştirme Atölyesi  yer alacak.

15 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Nosferatu”nun 100. Yılı nedeniyle, Goethe Enstitüsü katkılarıyla ‘Caz Eşliğinde Sessiz Film’ başlıklı bir gösteri düzenlenecek.

Almanya’dan gelecek Küspert & Kollegen sessiz filme eşlik edecek. 19 Haziran’daki Kapanış ve Ödül töreninde ise Nino Rota Ensemble film müziklerinden oluşan bir dinleti sunacak.

Festivalin Onur Ödülleri, bu yıl ünlü film müziği bestecileri  Zbigniew Preisner ile besteci- yönetmen Zülfü Livaneli’ye  veriliyor.

Ustalara Saygı bölümünde Alexandre Desplat ve Carlos Saura filmleri yer alıyor.
‘Anılarına’ bölümünde Metin Bükey, Mikis Theodorakis ve Nino Rota’nın müziklerini yaptığı filmler gösterilecek.

Emek Ödüllerinin sahipleri ise, sinema ve müzik yazarı Atilla Dorsay ile müzik ve ses tasarımı alanındaki çalışmaları ve arşivciliği ile tanınan Necip Sarıcı olacak.

İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali Ulusal Yarışma Bölümünde 10 Film Yarışacak

Ulusal Yarışma’da yarışacak filmler şunlar: 9.75 / Uluç Bayraktar, Beni Sevenler Listesi / Emre Erdoğdu, Ela ile Hilmi ve Ali / Ziya Demirel, Gölgeler İçinde / Erdem Tepegöz, Kerr / Tayfun Pirselimoğlu, Kumbara / Ferit Karol, Sardunya / Çağıl Bocut,  Sen Ben Lenin / Tufan Taştan, Zin ve Ali’nin Hikayesi /  Mehmet Ali Konar,  Zuhal / Nazlı Elif Durlu.

Jüri, En İyi Film / Jüri Özel Ödülü / En İyi Kadın Oyuncu / En İyi Erkek Oyuncu / En İyi Özgün Müzik / En İyi Şarkı / En İyi Ses Tasarımı dallarında ‘Kristal Flamingo’  ödüllerini belirleyecek.

Televizyon dizilerinde müzik kullanımı ise Serdar Kalafatoğlu (besteci), Alican Sekmeç (araştırmacı yazar), Burak Göral (sinema yazarı, senarist),  Elçin Yahşi (TV Eleştirmeni), Nezih Ünen (yönetmen, müzisyen), Özlem Özdemir (TV dizi dergisi yöneticisi) ve Tuğçe Madayanti Dizici (sinema-TV yazarı) tarafından değerlendirilerek, bu dallardaki ‘Kristal Flamingo’ sahipleri de belirlenecek.

Festivalin Özel Gösterimler bölümünde, Cem Kaya’nın  “Aşk, Mark ve Ölüm”, Andreas Dresen’in “Rabiye KurnazGeorge W. Bush’a Karşı, Pablo Larrain’in “Spencer”, Carla Simon’un “Alcarras“, Canan Gerede’nin “Aşk Ölümden Soğuktur”, Orhan M. Arıburnu, Sami Ayanoğlu, Cahide Sonku’nun “Beklenen Şarkı”, Nisan Dağ’ın “Bir Nefes Daha”,  Derviş Zaim’in “Flaşbellek” filmleri yer alıyor. ​​

Garland’ bölümünde, yıldızın ünlü filmleri “Oz Büyücüsü”, “Bir Yıldız Doğuyor” ile Rupert Gould’un “Judy” adlı filmi gösterilecek.

MUBI desteği gerçekleştirilecek ve filmlerde özgün müziğin önemini vurgulayan bölümde ise şu filmler yer alıyor: “Azor” / Andreas Fontana, “Benedetta” / Paul Verhoeven, “Büyük  Özgürlük” / Sebastian Meis, “Cryptozoo” / Dash Shaw, “Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz?” /  Aleksandre Koberidze, “Kuzu” / Valdimar Johannsson, “Küçük Anne” / Céline Sciamma, “Lingui” / Mahamat Saleh Haroun, “Ter” / Magnus von Horn, “Titane” / Julia Ducournau.

Festival’in, Hayat Bir Şarkıdır başlıklı bölümünde şu filmler gösterilecek: “Annette” / Leos Carax, “Casablanca Beats” / Nabil Ayouch, “Django Melodies / Etienne Comar, “Felicité” / Alain Gomis, “Hayatımın Şarkısı” (LaFamille Belier) / Eric Lartigau, “İdol” / Hany Abu-Assad, “İsimlerin Şarkısı” / François Girard, “Keman / Francisco Vargas, “Mogul Mowgli” / Bassam Tariq, “Müzik” / Sia, “Piyano” / Jane Campion, “Radio Dreams” / Babak Jalali, “Son Konser” / Yaron Zilberman, “Stardust – David Before Bowie” / Gabriel Range

Müziğin Yıldızları bölümünde “Bohemian Rhapsody” / Bryan Singer, “Imagine: John Lennon” / Andrew Solt, “Kaldırım Serçesi” / Olivier Dahan, “Rocketman” / Dexter Fletcher , “Zappa” / Alex Winter filmleri yer alacak.

Müzikaller Ölümsüzdür bölümünde ise, Robert Wise, Jerome Robbins’in yönettiği “Batı Yakasının Hikayesi “nin ilk versiyonu ile Steven Spielberg’in yeni versiyonunun yanı sıra, Milos Forman’ın “Hair”, Tom Hooper’ın “Cats”, Martin Scorsese’in “New York New York”, Victor Fleming’in “Oz Büyücüsü”, Robert Wise, Jerome Robbins’in “Yağmur Altında” (Singin’ in the Rain) gibi ünlü filmleri gösterilecek.

Festivalin “Öyleyse Dans!’ bölümünde,  Ebru Şeremetli’nin yaptığı “An Kalır” belgeseli ile dans dünyasının ünlü yıldızlarının öykülerini konu alan kurmaca yapımlar, ‘Sesler/Renkler bölümünde ise çocukların da izleyebileceği canlandırma filmleri var:
Mamoru Hosoda’nın “Belle”, Garth Jennings’in  “Sing”, Lee Unkrich, Adrian Molina’nın “Coco” gibi klasikler ve son Oscar’larda yarışan iki başyapıt yer alıyor: “Encanto: Sihirli Dünya” ile “Soul”.

Müziğin İzinde bölümünde Türkiye ve komşu ülkelerden şu belgeseller yer alıyor: ‘EDE’ Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm, Kapıyı Açık Bırak, Maffy’s Jazz, Unkapanı: Bitmeyen Masal, Ada Sahillerinde 200 Yıl, Bu Şarkı Kimin, Bir Şarkının İzinde,  Lav Eli, Kardeş Türküler ve Zülfü Livaneli. Kısaca Müzik bölümünde ise Paris Operası tarafından yaptırılan 10 kısa film gösterilecek.

Festival mekanları ise Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, Ege Park-Cinema Pink, Fransız Kültür Merkezi,  İzmir Sanat, Karaca Sinema, Konak Sineması – Nazım Hikmet K.M, Kadifekale Gemisi Açıkhava Sineması – Göztepe, Kültürpark Açıkhava olarak belirlendi.