25 Mart Uluslararası Kölelik Kurbanlarını Anma Günü;400 yıl boyunca 15 milyondan fazla insan köle ticaretinin kurbanı oldu!
Nurullah KADİRİOĞLU
15. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasındaki 400 yıllık dönemde en az 15 milyon kişi, köle tüccarları tarafından kaçırılıp köleleştirildi.
Son derece karışık bir ticaret ağına sahip olan transatlantik köle ticareti, “üç köşeli ticaret” adıyla da biliniyor.
Avrupa, Afrika ve Amerika kıtaları üçgeninde gerçekleşen bu devasa ticaret ağı, Afrika kıtasını sosyal, ekonomik ve insani açıdan sömürerek kıtayı derinden etkiledi.
Her yıl 25 Mart’ta Uluslararası Kölelik ve Transatlantik Köle Ticareti Kurbanlarını Anma Günü, acımasız kölelik sisteminin elinde acı çeken ve ölenleri onurlandırma ve hatırlama fırsatı sunuyor.
Bu Uluslararası gün ayrıca, bugün dünyada insan ticaretine ve köleleştirilmeye karşı savunmasız milyonlarca insan olduğu bilindiği için ırkçılık ve önyargının tehlikeleri hakkında farkındalık yaratmayı da amaçlıyor.
Bilim insanları ve sivil toplum örgütleri geçmişin karanlık ve trajik ‘köleci’ günlerini unutmadan günümüzün yeni kölelik düzenine dikkat çekiyor : Modern Kölelik…
Dünyada her 1000 kişiye karşılık 5.4 modern kölelik kurbanı var.
24,9 milyonu zorunlu çalıştırma ve 15,4 milyonu zorla evlendirme olmak üzere tahminen 40,3 milyon insan modern kölelik içinde bulunuyor .
Modern köleliğin her 4 kurbanından biri çocuk.
Zorla çalıştırılan 24,9 milyon insandan 16 milyonu ev işleri, inşaat veya tarım gibi özel sektörde sömürülmekte; 4,8 milyon insan zorla cinsel sömürüye maruz kalıyor ve 4 milyon insan devlet yetkilileri tarafından zorla çalıştırılıyor.
Kadınlar ve kızlar, zorla çalıştırmadan orantısız bir şekilde etkileniyor ve bu oran, ticari seks endüstrisindeki mağdurların %99’unu ve diğer sektörlerdeki %58’ini oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, 25 Mart Uluslararası Kölelik Kurbanlarını Anma Günü’nde söylediği sözler belki de tüm insanlığa bir şiar olmaludır:
“Afrika kökenli insanların kazanımlarını kutlayalım.
Ve her insanın onurunu savunmak için her gün ve her yerde baskı yapalım.”
Nurullah Kadirioglu