“GÖMELİM GEL SENİ TARİHE” DESEM SIĞMAZSIN

0

CUMHURİYETİN AMENTÜSÜ

Bugün 18. Mart. 2022…
Bir ulusun varoluşunun 107.yılı…
Ancak, toplumsal hafızanın, tarihsel hafızayı unutması karşısında, ne konuşma dilinin, ne de yazım dilinin yapacağı fazla bir şey yoktur.
Çanakkale zaferi; Büyük Anadolu Direnişi’nin ilk adımıdır. Ve Cumhuriyetin amentüsü sayılır. Birleşik kara ve deniz savaşlarının başlangıcı ve ilk örneğidir. Yüzbinlerce şehidimiz vardır.
Duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken her kelimenin anlamı çok büyüktür ve hiçbiri asla hafife alınamaz.

Gelibolu muharebelerinde bugünkü adıyla Anzak Koyu’ndaki çatışmalarda taarruza geçen Türk askerleri.

Bu, emperyalizmin gururunun parçalandığı bir savaştır.
Çünkü bu savaş, özgürlüğün kilometre taşıdır.
Taarruzun değil, ölmenin emredildiği ulusal bir savaştır.
Öyle bir destandır ki, Çanakkale’yi geçilmez yapmıştır.
Az sonra öleceğini bile bile, babalar, amcalar, dayılar, ağabeyler, henüz bıyıkları terlememiş, çoğu okullu, kınalı ergenlerle yan yana, omuz omuzadır.
Ne kılınan namazları, ne mezar taşları, ne de son örtü, kefenleri vardır.
Yaralısına saygı duyduğu, azığını paylaştığı düşmanını da sahiplenirken, annelerin sessiz çığlığında, derin uykudadırlar artık…

HOMEROS İLYADA’DAKİ AGAMEMNON, ÇANAKKALE 1915’TEKİ AGAMEMNON

Şimdi asırlar öncesine gidip, zamanda bir yolculuk yapalım izninizle…
Agememnon, Yunan Mitolojisi içinde kimi anlatılara göre ahlak yoksunu bir zorbadır. İlyada Destanı’nda Anadolu’ya geçerek Truva’yı yağmalayan Yunan Kralı’dır. İhtiraslı, güçlü biridir ve trajik bir ölümü vardır.
Kader, Agememnon’u bu kez donanmanın amiral gemisi olarak Çanakkale’de karşımıza çıkarır.
Mitolojik de olsa M.Ö 9. yüz yılda Anadolu işgalinde bulunmuş ütopik bir kralın adının İngiliz gemisine verilmesi kanaatimce tesadüf değildir.

HMS Agamemnon’nun Birleşik Krallık kayıtlarındaki bir fotoğrafı… Öncü Drednot olarak sınıflandırılan zırhlı, Çanakkale Boğazı zorlamasında yara alıp çekilmeden önce boğazın Anadolu yakasındaki bataryaları topa tutarken…

1915’te Çanakkale Boğazı zorlamasında daha ilk günden ittifak donanması dağılırken, Agememnon zırhlisi de da ağır yaralı olarak geri çekilir.
Ve Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal bu savaşa;
’ Truva’nın öcünü aldık’’ derken…
Müttefik orduları Başkumandanı General Hamilton;
’’Boğazın her iki yakasına da hışımla saldıran o koca filodan meydana gelen kortej, şimdi tabut nakleden bir cenaze arabasının arkasından gider gibiydi.’’ diyecektir.

Çanakkale Zaferi’nin en önemli komutanı Yarbay Mustafa Kemal, çatışmaların ilk günlerinden itibaren kurmaylar arasında öne çıkan bir isimdi. Başkomutan Enver Paşa bu yıldızın parlamasını gölgelemek istemiştir. Enver, cepheyi ziyaretinde  Mustafa Kemal’ın Anafartalar Grubu’nu ziyaret bile etmemiştir. İstanbul matbuatında bir kaç heyecanlı gazeteci olmasa Mustafa Kemal’ın o günlerde adı bile duyulmayabilirdi. Enver’in tavrı nedeniyle Gelibolu savaşlarında Mustafa Kemal fotoğrafları nadirdir. Amerikan Ordu Üniversitesi’nin internet sitesine konulan bu bildiğimiz fotoğraf, Şubat 2021 tarihli ‘Gelibolu Kayası” başlıklı makalede yer alıyor. Makale, Mustafa Kemal’in muharebelerdeki o ünlü sözü ile başlıyor…”Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum…”

HAFIZALARI ÇOK GÜÇLÜ… HAKLI OLMAK YETMİYOR.

Ne yazık ki 625 yıllık Osmanlının sonu olan Mondros Mütarekesi, işte bu kortejdeki kanadı kırık Agememnon Gemisi’nde imzalanmıştır.
Emperyalistler hiçbir şeyi unutmuyor.
Hafızaları çok güçlü, sabırlılar, notlar alıyor, zamanı gelince de ağır bedel ödetiyorlar. Bu nedenle haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak da gerekiyor.
Güçlü olmak, akıl ve bilimden geçiyor…
Güçlü olmak, Mustafa Kemal Atatürk’ten geçiyor…

Savaş, vatan savunması için yapılmadığında; matem süresi çok uzun, kayıpları telafi edilemeyen ve zaman aşımı olmayan büyük bir insanlık suçudur.

Şehitlerimize minnet ve şükranlarımızla,
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yılı kutlu olsun…
Saygı, sevgi ve inançla,

Kemal YALNIZ/İktisatçı

 

Kemal YALNIZ/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 18 Mart 2022

Yazarın Tüm Yazıları