Kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu 55 yaşında.
Kuruluş yıldönümü nedeniyle DİSK’ten yapılan “Bitmeyen Kavgadır, Sürüp Gider…” başlıklı açıklamada şöyle denildi:
“Geçen 55 yılda türlü badireler atlatan, çeşitli zamanlarda türlü kıyımlara uğrayan DİSK, hiç eğilip bükülmedi, geleneğine ve geçmişine hep sahip çıktı. 1 Mayıs 1977 Taksim Mitingi kontrgerillanın saldırısına uğradı, onlarca kişi katledildi. Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler faşistler tarafından bir suikast sonucu öldürüldü. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yöneticileri ve üyeleri hapishanelere atıldı, işkencelerden geçirildi, öldürüldü, faaliyetleri yasaklandı ve mal varlığına el konuldu. DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 51 DİSK’li idamla yargılandı.
Yine de DİSK hiç yılmadı; kuruluşunun ardından sadece kendi üyelerinin değil tüm ezilen ve sömürülen kesimlerin hakları için mücadele etmeyi kendine görev bildi.
Konfederasyonumuz DİSK, bugün de aynı kavgayı sürdürüyor. Yaşadığımız ekonomik zorluklarla işçilerin çalışma ve yaşam koşulları gittikçe daha da kötüleşiyorken; insanca yaşamak için gereken bütün haklarımız için, geçtiğimiz darboğazdan çıkış için en önde yürümeyi sürdürüyor.
DİSK’in 55 yıl önce kuruluş bildirgesindeki ilkelerin öngörüsü, bugün de güncelliğini sürdürüyor. DİSK, emeğin hakları için, işçi sınıfının ekonomik, demokratik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele etmeye, işçilerin sesi olmaya “Emeğin Türkiyesi” için çalışmaya devam ediyor.”
DİSK’in, 12 Şubat 1967’de dört sendikanın ortak genel kurulunda kuruluş kararı alınmış ve 13 Şubat’ta İstanbul Valiliğine verilen dilekçeyle kuruluşu resmiyet kazanmıştı.
DİSK, Türk-İş’ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kuruldu.
DİSK , 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden faaliyete geçti.
DİSK’in 193 bin 866 üyesi bulunuyor.