Erkek kısırlığına neden olabilecek yeni genetik mekanizma tespit edildi!
Newcastle Üniversitesi’ndeki bilim adamları, ciddi erkek kısırlığına neden olabilecek yeni bir genetik mekanizma belirlediler.
Erkek infertilitesinin altında yatan nedeni anlamadaki bu atılım, gelecekte hastalar için daha iyi tedavi seçenekleri için umut veriyor.
Nature Communications’da bugün yayınlanan çalışma, anne veya babadan miras alınmayan yeni mutasyonların bu tıbbi durumda önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Uzmanlar, üreme sürecinde, her iki ebeveynin DNA’sının kopyalanmasıyla meydana gelen mutasyonların, yaşamın ilerleyen dönemlerinde erkeklerde kısırlığa neden olabileceğini bulmuşlardır.
Bu yeni bilginin, infertil çiftler için mevcut olan neden ve en iyi tedavi seçenekleri hakkında gelecekte daha fazla yanıt sağlamaya yardımcı olacağı umulmaktadır.
İngiltere, Newcastle Üniversitesi Biyolojik Bilimler Enstitüsü Dekanı Profesör Joris Veltman, Hollanda’daki Newcastle Doğurganlık Merkezi ve Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’nden hastaları içeren araştırmayı yönetti.
Birleşik Krallık Newcastle Üniversitesi Biyolojik Bilimler Enstitüsü Dekanı,Profesör Joris Veltman şunları söyledi:
“Bu, erkek kısırlığının nedenlerini anlamamızda gerçek bir paradigma kaymasıdır. Genetik çalışmaların çoğu, her iki ebeveynin de bir gendeki mutasyonun taşıyıcısı olduğu ve oğul her iki mutasyona uğramış kopyayı aldığında doğurganlık sorunlarına yol açan kısırlığın ortaya çıktığı, çekinik kalıtsal kısırlık nedenlerine bakar.
Ancak araştırmamız, ebeveynlerde üreme sırasında DNA’nın eşlenmesi sırasında meydana gelen mutasyonların, oğullarındaki kısırlıkta önemli bir rol oynadığını bulmuştur.
Şu anda, kısır erkeklerin çoğunluğunun altında yatan nedeni anlamıyoruz ve bu araştırma umarım cevap verebileceğimiz erkeklerin yüzdesini artıracaktır.”
Bilim adamları, 185 kısır erkek ve ebeveynlerinden oluşan küresel bir kohorttan DNA topladı ve inceledi. Erkek doğurganlığını olumsuz yönde etkilemesi muhtemel 145 nadir protein değiştiren mutasyon belirlediler.