BİTKİ KÖKENLİ KOVİD AŞISINDAN OLUMLU SONUÇLAR ELDE EDİLDİ.
Kanada firması Medicago ve İngiliz GlaxoSmithKline‘ın ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla üretilen bitki kökenli ilk Kovid aşısının 3. faz sonuçları umut verici bulundu.
Küresel olarak 6 ülkede 24 bin yetişkin denek üzerinde yapılan 3. faz çalışmalarında bitki kökenli aşının özellikle Delta Varyantı‘na karşı % 71 ila %75,3 etkili olduğu saptandı. Bu yüksek bir oran çünkü Biontech’in ürettiği aşıda Delta Varyantı’na karşı bu skala %39-%84; Moderna’nın ürettiği aşıda ise %50-%72 arasında. Bitki kökenli aşırın Omicron Varyantı üzerindeki etkisi henüz araştırılmadı. Araştırmalarda ciddi bir yan etkiye de rastlanmadı.
Aşıya henüz bir isim verilmedi ancak araştırmacılar arasındaki kodu CoVLP…
Bitki kökenli aşı için Kanada Tarım Bakanlığı’nın da desteğiyle Medicago firması tarafından özel seralar oluşturuldu. Bitki kökenli aşının üretilmesinde mısır ve patates taşıyıcı bitki olarak kullanıldı. Tütün de taşıyıcı bitki olarak adaylar arasında.
Aşıyı geliştiren firmalar, Dünya Sağlık Teşkilatı ile öngörüşmeler yaptıklarını açıkladılar. DSÖ, kısa süre önce bitki kökenli aşıların çok sayıda avantaja sahip olduğunu duyurmuştu. DSÖ uzmanları, aşı için üretilen bitki kökenli proteinlerin istikrarlı ve uzun süre saklanabilir olduklarını bildirmişlerdi. Uzmanlar, büyük miktarlarda üretim için maliyetin düşük olduğunu da vurgulamışlardı.
Ayrıca bitki kökenli Kovid aşısında genetiği değiştirilmiş organizma bulunmuyor. Bu da aşının uzun vadeli yan etkileri açısından diğerlerine göre daha önemli bir avantajı ifade ediyor.
Medicago ve GlaxoSmithKline, bitki kökenli aşıdan elde edilen sonuçların Kanada otoritelerine ilettiler. Amerika Birleşik Devletleri otoritesi Federal Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuru için de hazırlık yapılıyor.