Kedilerin Dünyası ve Kedi Bakmak

0
Kedilerin Dünyası ve Kedi Bakmak
“Eğer aşırı titiz bir insansanız, dişi bir kedi sahiplenmenizi tavsiye ederim. Dişi kediler doğaları gereği yaşam alanlarında daha titiz ve temiz olmak isterler.”
Dünyada en çok beslenen evcil hayvan kedidir. Bu konuda birinci sırayı Rusya, ikinci sırayı ise Amerika almaktadır.
Gelişmiş ülkelerde kedi bakma oranının, köpek bakma oranına göre daha yüksek olduğu görülmektedir.
Pek çok insan bir hayvanla yaşama isteğini gönlünden köpek olarak geçirse de, tercihini kediden yana kullanmaktadır.
Peki kedi bakma tercihinde bulunmanın nedeni ne olabilir?
Kediler kendilerine yeterlik anlamında mükemmel canlılardır. Kendi bakımını size ihtiyaç duymadan eksiksiz yerine getirirler ve beslenmeleri de diğer evcil hayvanlara göre daha sorunsuzdur.
Evet, yemek konusunda seçicidirler, ancak bu hiçbir zaman aç kalacakları anlamına gelmez ☺
Kediler yemek bulma konusunda ustadırlar.
Kediler öncelikli olarak kendileri için özel ve güvenli bir ortamda yaşamayı tercih ederler. İnsanların da en güvenli ve özel yaşam alanları olan evleri, kediler için de mükemmel bir ortamdır.
Böyle bir ortama sahip kedi ikincil olarak, sevgi ve ilgi isteyecektir. Tüm bunlar sağlandığında eğleneli ve güvenli bir arkadaş olacaklardır.
İçgüdüsel olarak yaptıkları oynama hareketleri, örneğin bir nesneyi av olarak görüp, onunla türlü şekilde oynamaları insanları da neşelendiren ve oyalayan hareketlerdir.
Kediler rahatsız edilmediklerinde kendi egemen alanlarında günün yarısını uykuyla geçirir ve sizi de kendi işlerinizi yapmanız için özgür bırakırlar ☺
Doğaları gereği temizliklerine çok önem verdiklerinden fırçalanmaları dışında ayrıca bir deri ve kıl bakımına ihtiyaç duymazlar.
Dışkı ve idrar ihtiyaçlarını ev dışına çıkmadan, evin uygun bir yerine konacak kum kabı ile çözeceklerdir.
Su kaplarının her zaman temiz ve su ile dolu olması ve mama kaplarının günlük ihtiyaçları kadar mama ile doldurulması dışında hayvan sahibine başkaca bir iş çıkarmayacaklardır.
Kedi bakımını kolaylaştıracak en önemli noktalardan biri sahiplenilecek kedinin iki-üç aylık ve üstünde olmasıdır. Daha küçük yaşta kedilerin anneden erken ayrılmış olması ve buna bağlı olarak anne sütünü yeterli alamaması nedeniyle gelişiminde bozukluklar ve metabolik hastalıklar görülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Ayrıca, anne kediler yavrularına tuvalet terbiyesi, temizlik ve beslenme eğitimleri vereceklerinden, iki-üç aydan önce anneden ayrılan kedilere bu konularda biraz daha itina göstermek önemlidir.
Kedi sahiplenirken cinsiyet seçimini yaşam tarzınıza göre belirlemeniz de kediyi ömür boyu sahiplenmeniz açısından önemli olabilir.
Eğer aşırı titiz bir insansanız, dişi bir kedi sahiplenmenizi tavsiye ederim. Dişi kediler doğaları gereği yaşam alanlarında daha titiz ve temiz olmak isterler.
Doğal yaşamlarında kediler yaşadıkları ve üredikleri alanda iz ve koku bırakmazlar. Bunun nedeni diğer vahşi hayvanların kokularını alıp yuvalarına ve yavrularına zarar vermelerini önlemek içindir. Bu özellik evcil kedilerde de yaşadıkları ortamı temiz tutmak şeklinde devam etmektedir. Ayrıca kendilerini ve yavrularını yalayarak hem vücut temizliğini hem de deri bakımlarını sağlarlar.
Kedi dili zımpara özelliğinde sert ve pütürlü bir yapıya sahiptir. Bu sayede daha rahat temizlenip, ölü dokulardan kurtulurlar. Erkek kediler de temizliklerine özen göstermekle birlikte, özellikle çiftleşme dönemlerinde içgüdüsel olarak yaşadıkları bölgeyi idrarıyla işaretlemek (siğmek) ister.
Özellikle ergenlik döneminde başlayan bu özellik yoğun koku da bırakması nedeniyle evde kedi bakanlar için sıkıntılı olabilmektedir.
Ev yaşamında kedilerin ergenlik dönemlerinin başlamasıyla kısırlaştırma işleminin yapılması erkek kedilerde siğme, dişi kedilerde çiftleşme isteği nedeniyle çıkaracakları rahatsız edici sesleri engelleyecektir. Kısırlaştırmaya bağlı yaşanabilecek olası olumsuzluklar ise doğru besleme yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir. Bu konuda hekiminiz size gerekli bilgileri verecek ve uyarıları yapacaktır.
Sık bir soru olan “kedimi tırmalama huyundan vazgeçirebilir miyim?”e  cevap olarak maalesef evet diyemeyeceğim.
Çünkü kedilerin tırnakları güvenli ve mutlu yaşamlarının devamını sağlayan en önemli organlarıdır.
Avını yakalaması, tutması, yemesi, kendisini savunması, düşmanından kaçması ve oyunla öğrenmesi tırnakları sayesinde olmaktadır. Ayrıca, tırnaklamak kaslarını geliştirmesi, tırnaklarını törpülemesi ve ölü tırnaklardan kurtulması için gereklidir. Bu ihtiyacını karşılaması için, kedinize tırmalaması için halat sarılı basit bir oyun kütüğü ya da eski bir paspas sunabilirsiniz. Böylece hem kediniz ihtiyacını karşılar hem de evdeki eşyalarınızın zarar görmez.
Tırnakların kesilmesi geçici bir çözüm olup, her yerine gelen tırnak daha sert ve kuvvetli olacak, ayrıca kedinizin kendine güvenini kaybetmesine yol açacaktır.
Kedilerin evi sahiplenmesi ve benimsemesi konusundan da biraz bahsedelim.
Kediler yaşam ortamlarını ve bu ortamda yaşayan tüm canlıları çok kısa sürede tanır ve çözümler. Güvenlik önceliği olduğundan yaşadığı ortamdaki güvenli yerler ve canlılar onlar için önemlidir. Tehlike anında saklanacağı ve rahat edip uyuyabileceği yerleri kendileri seçerler. Ayrıca onlar için her alan oyun alanıdır. Birlikte yaşadığı insanlar ve varsa diğer canlıları da tek tek çözümler ve ona göre ilişkilerin düzenler. Sahiplendiğiniz kediniz kısa sürede bu özellikleri sayesinde eve kendiliğinden adapte olacaktır.
Aslında kediler için yazılacak çok konu olsa da, bu yazımda sizlere kısaca genel bilgiler vermek istedim. Kedilerin çok akıllı canlılar olduğunu, sizler onlara güven ve sevgi verdikçe onların da sizlere mutluluk ve huzur vereceğine tekrar değinerek bu yazımı da Behçet Necatigil’den güzel bir kedi şiiri ile sonlandırıyorum. Yaz günlerinin sağlıklı ve umut dolu geçmesi dileğiyle.
***
Behçet Necatigil’den iki şiirle bitirmek istiyorum yazımı:
“Bir kedi yandaki masada
Uyur, yorgundur.
Masa, masanın altında
Gizli bir kedi
Uyanır arada, uzatır patilerini
Bakışırız kimseler görmeden.
Tırmalar gider beni.”

Teoman ASLAN/Veteriner Hekim

TeomanASLAN/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 01 Ağustos 2021

Yazarın Tüm Yazıları