Altında yol ayrımına doğru

0

Abdurrahman YILDIRIM/Gazeteci

Gazete

Küresel borsalar pandemi öncesindeki rekor seviyelerini yakaladıktan sonra eylül başından itibaren çıkış ivmesini kaybetti. Yüzde 5’i aşmayan düşüşler gösteren borsalara teknoloji endeksleri öncülük ediyor. Keskin ve kararlı bir satış durumu yok. Belli bir geçiş dönemi yaşanıyor gibi. Bu dönem yol ayrımıyla birlikte son bulacak.

GEÇİŞ DÖNEMİ YAŞANIYOR

-Altın fiyatları ise düzeltme hareketine daha önce başladı. 7 Ağustos’ta 2.073.4 dolara çıkan ons fiyatıyla rekor kıran altın 5 gün sonra 12 Ağustos’ta 1.864.3 dolara inen altın fiyatı yüzde 10 geriledi.

-18 Eylül’de kısmen toparlanan altın fiyatları 1.949.7 dolara çıkarak, kaybından yaklaşık 4 puanı sildi. Rekor düzeyine göre 1.5 aylık kaybı yüzde 6.3.

-Bu sırada kimileri sattı, kimileri aldı. Ancak altının tepeden dibe düşüşü yüzde 10’u geçmedi. Satışlar yeterince güçlü olmadığı gibi, alımlar da kuvvetli değildi.

-Altında yatay dalgalı seyirle bir geçiş dönemi yaşanıyor. Bu dönem de bitecek ve belli bir süre sonra bu kararsız seyri, aşağı ya da yukarı yönlü bir seyir izleyecek.

Bizim tahminimiz yol ayrımının yukarı yönde olabileceği şeklinde.

ALTINI DESTEKLEYEN GELİŞMELER

-Çünkü küresel likidite tarihinin en bol dönemini yaşıyor. Faiz oranları da tarihinin en düşük düzeyinde seyrediyor.

-Finansal sisteme ve paralara alternatif arayışı ve ihtiyacı da yüksek bir dönemden geçiyoruz. Altının üzerine, hisse senetlerinden, tahvillerden, diğer emtiadan daha kolay ve inandırıcı hikaye yazılabilir, spekülasyon yapılabilir.

-Yaklaşık 10 yıl önce sonuçlanmış bir deneyim ise bu konudaki en iyi yol gösterici. Küresel krizde faizler düşürülüp, bol likidite sağlanınca altın fiyatları da coştu. Altının onsu 680.8 dolardan 1.920.3 dolara gitti. 2008’in ikinci yarısında başlayan likidite artışı ve faiz indirimi altını Eylül 2011’de rekora taşıdı. Altın dolar bazında 3 yılda yüzde 182 prim yapmıştı.

Şimdi de pandemi nedeniyle küresel likidite çok daha artırıldı. Faizler daha düşürüldü, hatta negatif hale geldi. Altın fiyatları da rekor kırmasına kırdı ama likidite artışı ve düşürülen faizler kadar değil.

JİM ROGERS: YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUM

-Küresel krizle birlikte altına yatırım yapmaya başlayan yatırım gurusu Jim Rogers geçen hafta Bloomberg HT’den Açıl Sezen’e verdiği röportajda “altının çok fazla yükselmesini bekliyorum” dedi. Rogers bunun nedeni şöyle açıkladı: “ABD’de bir seçimimiz var. Siyasetçiler seçimi kazanmak için elinden geleni yapıyor, çok fazla para basıyorlar. Seçimden sonraki 1-2 yıl işler daha da kötüleşecek. Her yerdeki hükümetler çok fazla para basacaklar. İşte o zaman ben altının çok fazla yükselmesini bekliyorum.”

-Tarihte insanların paraya ve hükümete güvenlerini kaybettiklerinde altın ve gümüş aldıklarını belirten Jim Rogers sözlerini şöyle sürdürdü:

-“Akademisyenler ve siyasetçiler bunu yapmayın diyor. Ama ben bir köylüyümdür. Dünyadaki diğer köylülere diyorum ki, altın ve gümüş almalıyız. Herkesin biraz altını olmak zorunda. Bu bir güvenlik politikası.

-Başka bir şey olmasa bile, şu an bir risk var, işler çok kötü gidecek olursa altın ve gümüş bir balona dönüşebilir. Balona dönüşecek olursa satmak zorunda kalırım. Bir balon oluştuğunda elinizde tutmamalısınız çünkü uzun süre çöküş yaşar.

Abdurrahman YILDIRIM/Gazeteci

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 22 Eylül 2020 12:35