Yeni Nesil Görevler: Nöro Mühendislik
Elon Musk’a ait olan Nörolink firmasında çalışmak üzere yakınlarda şöyle bir iş ilanı çıktı. Bu kısa duyuru kimlerin ilgisini çekti? Veya kimler başvurdu? Ciddi bir merak konusudur. Kuşkusuz aşağıdaki pozisyonlar çok sıradan görülebilir ve oldukça dolgun maaşla her türlü imkânın sağlandığı bir imaj yaratmış olabilir. Fakat alacakları görevler hiç de kolay değil. Gelecekte işler sadece mesai olmayacak, adeta bütünleşilecek bir sisteme dönüşecek.
Elon Musk, ayrıca kendi hesabından şu Twiti atarak aradıkları personeli kısaca tanımladı. Aşağıda görüldüğü gibi, özünde oldukça basit bir duyuruydu. Ancak yalın olmasına rağmen seçim kriterlerinde dikkat edilecek bir nokta vardı. Elektronik cihazlarla ilgili zor soruları çözmek gibi önemli bir fark göze çarpıyordu.
Yani burada sıradan mühendislerle işimiz yok biz fark yaratan, araştırmacı, kendini geliştiren, sorun çözen hatta içinden çıkılması zor olan sorunları hızlıca analiz eden, yetenekli, pratik zekâlı ve yaratıcı beyinleri kastediyordu.
Benim tahminim binlerce başvuru geldiği yönünde ya sizin? Ayrıca birçoğunun da sadece başvurmak için mail attığına da eminim. Peki, binlerce başvuru geleceği varsayımıyla kimleri seçerler ve nasıl bir eleme kriterleri vardır. Kuşkusuz bu tür modeller aslında gelecekteki mühendislik, iş, insan kaynakları, işe alma konusunda yeni nesil personel tanımını bize fikir vermektedir. Yeni Nesil personel ki eğer bu bilişim alanındaysa kesinlikle araştırmacı, yenilikçi ve sonuç odaklı olmasına ihtiyaç var, ayrıca robot ve yapay sinir ağları gibi konularda derin öğrenme teknikleriyle ilgili tecrübesi de çok çok önemli.
O halde bu yeni döneme nasıl hazırlanmalı? Gelecekte parlak meslekler ve görevler hatta işe alım yöntemleri nasıl olacaktır? Son zamanlarda en çok konuşulan, yazılan çizilen ana konulardan birisi de geleceğin meslekleri olduğunun farkındayız. İşte tam bu noktada çıkan bu kısa, basit iş ilanı bize öyle çok fikir veriyor ki..!
Kısa bir analiz edecek olursak, gelecek sinirbilimciler için parlak bir fırsat yaratacak. Ve nöro
mühendislik denilen bu yeni kavram zirve yapacak. Literatürdeki basit tabiriyle Nöromühendislik, biyomedikal mühendislik alanı içinde bir alt disiplindir ve nöral sistemlerin anlaşılması, onarımı, yenilenmesi ve geliştirilmesi için mühendislik tekniklerini kullanmaya dayanır. Veya Türkçe dönüşümüyle Sinirbilim mühendisliği konularında çalışan araştırmacı, mühendis ve yenilikçiler işe alımda öncelikli olacak. Henüz yüksek öğretim kurulları bu uzmanlığa tam hazır olmasa dahi adaylar veya ilgililer kendini geliştirmek zorunda kalacak.
Öte yandan yeni nesil personel’in multi disipliner çalışması beklenecek. Eskisi gibi düz bir makine mühendisliği, işletmeci veya bankacı kavramları artık olmayacak. Onun yerine yeni nesil pozisyon ve sorumluluklar olacak ve mutlaka bilişim altyapısı aranacak.
Sonuç olarak, her ne eğitimi alırsak alalım mutlaka sadece kendi konumuzla ilgili olmayıp insan-süreç-teknoloji eko sistemindeki hareketliliğe odaklanalım ve çok iyi gözlem yapalım. Artık her meslek grubu çalışanı en azından iyi bir teknoloji kullanıcısı ve analisti olmak zorundadır.
Ne kadar duygusuz bir gelecek bizi bekliyor dediğinizi duyar gibi oluyorum ancak araştırmacılar bunun üzerine de çalışıp, yaratılan sanal varlıklara duygu ve düşünce katmayı da unutmuyorlar.?
Doç. Dr. Arzu BALOĞLU
DOÇ Dr. ArzuBALOĞLU/kentekrani
www.kentekrani.com 7 Eylül 2020