‘Günde 2 litre su içilmesi gerektiği inancı doğru değil’
ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden uzmanlar, sağlıklı kalmak için yetişkin bir insanın günde 2 litre (8 bardak) su içmesi gerektiği inancının doğru olmadığını söyledi.
Science adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, 26 ülkeden 5 bin 600’ü aşkın insan incelendi.
Günlük su alımımızın yaklaşık yarısının yiyeceklerden geldiği göz önüne alındığında, araştırmacılar günde iki yerine sadece 1,3 ila 1,8 litreye ihtiyacımız olduğunu tahmin ediyor.
Çalışmada, su ihtiyacının sıcaklık, cinsiyet ve fiziksel aktiviteye göre büyük farklılıklar gösterdiği belirlendi. Günlük ortalama su ihtiyacının 1-6 litre arasında değiştiği tespit edildi.
Aberdeen Üniversitesi’nden Profesör John Speakman, “Bu çalışma, hepimizin sekiz bardak su içmesi gerektiği şeklindeki yaygın önerinin çoğu durumda çoğu insan için muhtemelen çok yüksek olduğunu gösteriyor.” Önerilen sekiz bardağı içmenin muhtemelen zararlı olmadığını, ancak çoğu durumda gerekli olmadığını da açıkladı.
Vücuda alınan suyun, terleme, solunum, idrar ve benzeri aktivitelerle günde yaklaşık 2-3 litrelik kısmı kaybedilir. Normal koşullarda bu kayıp günde ortalama 2-2,5 litre yani 10-12 bardak su tüketerek yerine koyulabilir. Ayrıca normal kilonun üzerine çıkılan her 10 kilo için ekstra 1 bardak su tüketilmesi gerekir. Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir.