Yargı, Büyükyılanlı Dağı mermer ocağı projesini iptal etti

0

Yargı, Büyükyılanlı Dağı mermer ocağı projesini iptal etti

Sivas Kangal’a bağlı Alevilerin kutsal saydığı mekanın yer aldığı Büyükyılanlı Dağı’na yapılmak istenen mermer ocağı projesi yargı engeline takıldı, proje iptal edildi

Sivas’ın Kangal ve Ulaş ilçelerinin sınırında bulunan ve 20 köyün su ihtiyacını karşılayan Büyükyılanlı Dağı’na mermer ocağı açılmak isteniyordu. Ancak köylüler su kaynağı olan, birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan ve Alevilerin kutsal mekanı olan Büyükyılanlı Dağı’na yapılması istenen projelere karşı çıkarak direnişe geçmişti.

Köy dernekleri, açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararını yargıya taşımış, Sivas İdare Mahkemesi de proje sahibi firmanın, 89,87 hektar olan ruhsat sahasını 24.58 hektar gibi göstererek, yönetmelikte bulunan 25 hektar sınırının altında göstererek projeyi ÇED sürecinden muaf tutmaya çalıştığına dikkat çekerek, yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Sivas’taki maden arama faaliyetleri için İl Çevre Müdürlüğü’nün “ÇED gerekli değildir” kararına karşı köylülerin açtığı davada, İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkeme daha önce verdiği kararın altını çizerek şu ifadelere yer verdi:

“Ruhsat alanı 89.87 olan ve yönetmelikte belirtilen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığı yukarıda yer verilen 3213 sayılı maden kanunun 5. maddesinde arama, ruhsat, buluculuk ve işletme ruhsatı haklarının hiçbirisinin bölünemeyeceği ve her birisinin bir bütün halinde muameleye tabi tutulacağı ve buna göre söz konusu projenin ÇED sürecine tabi olduğu ÇED yönetmeliği kapsamı dışında değerlendirilemeyeceği davalı idarece ruhsat sahasının bölünmesini zorunu kılan nedenlerin de somut bir biçimde ortaya konulamadığı anlaşıldığından, davalı idarede proje tanıtım dosyası üzerinden inceleme yapılarak faaliyet sahasının 24.58 hektarlık alanda söz konusu olacağından bahisle çevresel etki değerlendirme süreci işletilmeyerek seçme eleme kriterine tabi proje olarak nitelendirmeye dayalı değerlendirme ile tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Mahkeme açıkladığı nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Davalı idare itiraz amacıyla kararı Danıştay’a götürebilecek.