PFIZER’IN CEO’SU AŞI OLDU MU?

0

PFIZER’IN CEO’SU AŞI OLDU MU?

Ağustos ayının 22’sinde sosyal medyada bir “haber” dolaşıyordu. “Haber”, Biontech aşısının imalatını yapan büyük ilaç firması Pfizer’ın CEO’su Albert Bourla’nın aşı olmadığını iddia ediyordu. Tabii sosyal medyada epey tantana oluştu. Sosyal medyanın huysuzları -ki çoğunluktalar- etiketi yapıştırdılar: “Pfizer’in Ceosu aşısına güvenmiyor”. Oysa birileri Albert Bourla’nın geçen yıl Aralık ayında verdiği bir demeci ya çarpıtmış ya da sosyal medya mecrasında gevezelik yapma telaşından içeriğini yeterince incelemeyip duyurmuş, sosyal
medyada dahi olsa her okuduğuna ve gördüğüne inananların inanılması güç boyutu nedeniyle “haber” büyük ses getirmişti.

Pfizer CEO’su, Aralık 2020’de verdiği demeçte, “59 yaşındayım. Sağlığım iyi. Ön saflarda çalışan biri değilim. Benim durumumdaki birinin aşı olması henüz tavsiye edilmiyor” demişti. “Haber, Facebook’un teyit mekanizmasına takılmasına ve gerekli uyarının yapılmasına rağmen dinleyen pek olmamıştı. Dedikodu yayıldı gitti.

Aralık ayında o demeci veren ABD vatandaşı Bourla, sırası gelince tabii ki Biontech/Pfizer ilk doz aşısını olmuş, Mart 2021’de de ikinci dozu yaptırmış, hatta resmi twitter hesabından da fotoğrafla birlikte duyurmuştu.

Ancak o arada büyük olasılıkla çok önemli bir iş seyatini, ikinci dozunu olamadığı için yapamamıştı. İsrail’e yapacağı ziyareti iptal etmek zorunda kalmıştı.

Yakın çevremde çok yaşıyorum. Gazeteciyiz ya; sosyal medyadan gördükleri olur olmaz güya haberleri büyük bir inançla ve buna koşut bir heyecanla bana ileten çok arkadaşım, ahbabım yakınım oluyor.

Sözkonusu haberi bir gazetecilik sitesi olan www.poynter.org ‘tan okuyunca sosyal medya mecrası yüzünden alem o kadar kirletilmesine rağmen profesyonel gazeteciliğin -tabii ki çürük elmalar hariç- üstündeki tozlara rağmen önemini koruduğunu hatırladım.

Bir miktar gazetecilik yapan, doğruluğunu kontrol etmeden haberi yayımlamama alışkanlığını az ya da çok edinir. Zaten POYNTER adlı gazetecilik kuruluşu, Pfizer CEO’suyla ilgili haberi, “fact check” dedikleri teyit konusunun önemini vurgulamak için sitesine koymuştu.

Teyit etme mevzuu, günümüzün teknolojik imkanlarıyla bu kadar kolayken, yalan yanlış güya haberlerin sayısı arttıkça artıyor.

Çok tuhaf!

Yazıyı, okumaya başlayan çoğu kişinin aklına gelen bir durumu da vurgulamam gerekiyor.

Aşı olmak için sırasının gelmesini bekleyen kişi, aşıyı üreten firmanın yöneticisi… Amiyane tabiriyle mal elinin altındayken firmasının aşısının o kıt günlerinde “ön saflarda olan sağlık çalışanlarının öncelikli olduğunu” belirtiyor.

Aydıcalıklı olmayı gurur vesilesi sayan zihniyetin hatırı sayılır boyutta olduğu memleketimizde söz konusu davranış gerçekten;

Çok tuhaf!

 

Oğuz HAKSEVER/Gazeteci

 

OğuzHAKSEVER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 25 Ağustos 2021

Video Editing: Oğuz HAKSEVER

Yazarın Tüm Yazıları