Almanya’da 59,2 milyon seçmen erken genel seçimlerde oy veriyor. 1 milyon Türk kökenli seçmenin tavrı ne ?

0

Almanya’da 59,2 milyonu bulan seçmenlerin 1 milyonu Türk kökenli.

Türkler daha çok hangi siyasi partileri destekleme eğiliminde?

Saat 18.00’de sona erecek seçimler için 16 eyaletteki 299 seçim bölgesinde kurulan sandıklarda 675 bin kişi görev yapıyor. Ülkede 29 partinin katıldığı seçimlerde 53’ü Türk kökenli olmak üzere 4 bin 506 aday Federal Meclis’in yeni üyesi olmak için yarışıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, anketler, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oylarını geçen seçimlere göre iki katına çıkardığını gösteriyor. 

Yapılan farklı anketler, bir süredir AfD’nin oylarının yüzde 20 olduğu söylüyor. Seçim sonuçlarını merakla bekleyen birçok kişi bu oranın daha da fazla çıkmasından endişe ediyor. Türklerin gündemindeki sorunlar arasında ‘artan sığınmacı sayısı, sokaklardaki asayiş sorunu ve ekonomi’ başta geliyor.

Türk kökenli göçmenlerin çoğu, son 10 yılda hem Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) hem Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetlerinin, sayısı artan sığınmacıları yönetemediği görüşünde birleşiyor. Bu nedenle AfD’ye oy vermenin ‘kendi bacağına sıkmak’ olacağını söylüyor.

Almanya’daki Türk vatandaşlarının uzun süredir beklediği ‘çifte vatandaşlık hakkının kaldırılması’ veya ‘şartlarının ağırlaştırılması’ ihtimalleri de seçim kampanyalarında sağ partilerin dile getirdiği konular arasında öne çıkıyor.

Köln Üniversitesi ve Lund Üniversitesi’nde görev yapan Siyaset Bilimci Dr. İnci Öykü Yener-Roderburg ise aşırı sağın yükselmesiyle birlikte “Alman siyasetinin sağa kaydığının” altını çizdi.

Dr. Yener-Roderburg, AfD tarafından özellikle ‘göçmenler ve ekonomi’ üzerinden kurgulanan siyasi kampanyanın, merkez partilerin çizgilerinde değişikliğe neden olduğunu vurguladı.

BBC Türkçe’ye göre, “Almanya’da siyaset sağa kayarken, Türk kökenli seçmenlerin tercihlerinin de eskisine kıyasla daha çok sağa kaydığı,” görüşülen uzmanlar ve siyasetçiler arasında ortak bir görüş

.Geçmişte SPD’den milletvekilliği yapmış olan Dr. Lale Akgün, BBC Türkçe’ye demecinde, “Bugün Almanya’da 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve bu insanların farklı görüşleri, ilgi alanları, eğitim düzeyleri, ekonomik sınıfları var” dedi.

Akgün, “insanların oy verme tutumlarının kökenlerinden değil toplumdaki yerlerinden, mesleklerinden ve ihtiyaçlarından ortaya çıktığını” kaydetti.

BBC Türkçe’ye göre, AfD’nin kullandığı terimlerden biri de ‘remigrasyon’, yani tersine göç. Son dönemde Avrupa’daki aşırı sağ partiler arasında popülerleşen bu kavram, göçmenleri ve sığınmacıları geldikleri ülkelere geri göndermek anlamında kullanılıyor.

Almanya’daki 267 derneği bir araya getiren Almanya Türk Topluluğu (TGD) Başkan Yardımcısı Hülya Coşkun, bu tartışmanın Türkleri çok etkilediğinin altını çizdi.

Öte yandan, uzun yıllardır Almanya’da yaşayan küçük işletme sahipleri, BBC Türkçe’ye demeçlerinde, ‘Almanya’da kim iktidara gelirse gelsin göçmen işçilerin ve işverenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin mümkün olamayacağını, bunun Alman ekonomisine büyük zarar vereceğini’ söyledi.