Son bir haftada Ege Denizi’nde büyüklüğü 4.8’e varan yüzlerce deprem meydana geldi.
Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan sarsıntıların özellikle Muğla ve Aydın’a yakın bölgelerde hissedildiğini belirtti.
Görür, deprem fırtınası olarak adlandırılan bu süreçte yerel yönetimlerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, “Buralarda büyük bir deprem olursa zarar verebilir” dedi.
NTV’ye konuşan Görür, bölgedeki en büyük risklerden birinin Helen-Kıbrıs Fayı olduğunu belirterek, “Bu fay daha önce 8’in üzerinde büyük depremler üretti” dedi. Türkiye kıyılarına 140 kilometre mesafede bulunan bu fayın yeniden büyük bir sarsıntı yaratma potansiyeli taşıdığını ifade etti.
“7 üzeri bir deprem olursa Türkiye kıyılarında yıkıcı etki yapar mı?” sorusuna yanıt veren Görür, yönetimlerin acil durum planlarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Deprem bilimci, “7 üzeri olursa yapar. Hatta bu hareket, Santoroini’de normal faylardan dolayı herhangi bir şey olursa, o zaman Ege kıyılarında tsunami dahi beklemek mümkündür. Deniz sevilerinde kıyı bölgelerinde tsunami zarar verebilir. Yönetim ve müdahale bazında alarma geçmeleri ve dikkatli olmalarını öneririm” uyarısını yaptı.