2025 ÇEVRE SORUNLARI ATLASI

0

2025 ÇEVRE SORUNLARI ATLASI

Ülkemiz dağ gibi sorunlarla yeni yıla adım attı, ekonominin durumu malum… Avrupa ülkeleri bizim sorunlarımızı yaşasalardı herhalde kaostan çıkamazlardı. Türkiye uzun yıllardır çevreyi boş verdi, aslında insanlık son 200 yıl süren doğaya ihanetinin yeni yeni farkına vardı diyebiliriz, bazı ülkelerin çevre sorunları çok ağırlaştı, bizde aynı durumdayız. Ülkemizde çevre sorunlarının son 25 yılda arttığı acı bir gerçek. Bu cennet, bu cehennem ayağımızdan kayıp gidiyor. Topraklarımız, sularımız, havamız kirleniyor.

Türkiye’de çevre sorunlarının listesi bir hayli kabarık: Orman varlığı görülmemiş bir tehdit altına girdi. Su kaynakları beton sevdası ve yanlış kullanım yüzünden yitip gidiyor. Denizlerimiz kirleniyor, makyajla temizliği mavilikler musilajla adeta tokat gibi yüzümüze vuruyor. Topraklarımız kirleniyor, tarım alanları daralıyor, heyelanlarla binlerce ton toprağımızı kaybediyoruz. Hava kirliliği, atıklar ve çöp dağları da cabası.

Hani Edirne’den Kars’a kadar derler ya, durum aynen öyle… Mesela Trakya’da Ergene Nehri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, Doğu’nun uç vilayeti Iğdır hava kirliliğini en ileri seviyede yaşayan bir ilimiz.

Siyanürlü altın madeni işletmeleri, açık maden ve kömür ocakları, izinsiz taş ocakları, yeraltı sularının çekilmesi sonucu ortaya çıkan obruklar, düzensiz çöp alanları, zehirli atıkların denetimsizliği, aşırı ve bilinçsiz tarım ilacı kullanımı, düzensiz balık avcılığı… Sizde aklınıza gelenleri, gördüklerinizi ekleyin, çevre atlasımızın en olumsuz haritası ortaya çıkar.

Burada illerimizin yaşadığı sorunları ele almaya kalksak sayfalar yetmez. Sadece yok edilen iki yeri örnek vereyim…

KAZDAĞLARI

Zeytini, domatesi, biberi, peyniri yani tarımı küçümseyen vahşi kapitalist zihniyetin eylem sahasıydı Çanakkale yöresi ve de Kazdağları… 3-4 milyar dolarlık altın için paha biçilmez toprakların ve ormanların yok edilme sürecinin adeta laboratuvarı haline geldi.

TEMA’nın raporuna göre, Kazdağları coğrafyasının yüzde 79’una maden arama ve çıkarma ruhsatı verildi. Bu ruhsatların çoğu için başvuru yapıldı, bazıları için kazılar yapıldı, bazıları da işletmeye açıldı bile.

SÖKE OVASI

Aydın’ın Söke Ovası bırak bölgesini, Türkiye’yi zengin edecek bir arazi parçasıydı. Bu ova aynı zamanda çarpık ve vahşi bir kapitalizmin deneme tahtası gibidir. Dünyanın en bereketli arazi parçalarından birinin sanayiye ayrılması büyük bir hataydı. İşin uzmanlarına göre, aynı hata Bursa başta olmak üzere Marmara ve Trakya’da da yaşandı.

İnternette şöyle göz ucuyla bir tarama yaparsanız, her il ve ilçede yaşanan çevre sorunlarını görürsünüz. Vatanım, yurdum dediğimiz bu toprakların ağır çevre sorunları nasıl çözülecek?

Bir avuç insan dışında bu sorunlara kafa patlatan yok. Nelerle karşılaşacağımız pek de muamma olmayan 2025’te çevremizin durumu budur.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 19 Ocak 2025