Uzun zamandır yapılan araştırmalar, tıbbi olarak REM uyku davranış bozukluğu (RBD) olarak bilinen ve kişilerin rüyalarını ‘canlandırması’ olarak bilinen bir rahatsızlığın hastalarının, kimyasal dopaminin üretildiği beyin bölgesindeki iltihaplanmanın arttığını ileri sürüyor .
Parkinson ve bunama hastalarında, dopamin üreten sinir hücrelerinin ölmesi nedeniyle dopamin miktarının azaldığı biliniyor.
ABD’li bilim insanları, klinik uyku testlerinin video kayıtlarını analiz etmek için yapay zeka destekli bir algoritma geliştirdiklerini söylüyor.
Bunun, hastalığın doğru teşhisini kolaylaştırabileceğine ve hatta demans ve Parkinson hastalığı riski yüksek olan hastaların belirlenmesinde faydalı olabileceğine inanıyorlar.
New York’taki Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde nöroloji doçenti olan Dr. Emmanuel During, “Bu otomatik yaklaşım, tanı koymayı geliştirmek ve kolaylaştırmak ve atlanan tanıları önlemek için uyku testlerinin yorumlanması sırasında kliniklere entegre edilebilir” dedi.
‘Bu yöntem, uyku testleri sırasında gösterilen hareketlerin şiddetine göre tedavi kararları almak ve nihayetinde doktorların her hasta için kişiselleştirilmiş bakım planları hazırlamasına yardımcı olmak için de kullanılabilir.’
RBD’nin teşhisi oldukça zordur çünkü belirtileri fark edilmeyebilir veya başka hastalıklarla karıştırılabilir.
Kesin tanı için uyku izleme teknolojisine sahip bir tıbbi tesiste, video-polisomnogram olarak bilinen bir uyku çalışmasının yapılması gerekir.
Çalışmada araştırmacılar, 80’i RBD’li olmak üzere 170 hastanın klinik uyku testlerini değerlendirmek için 2 boyutlu kameralar kullandılar.
Diğer 90 kişide ise ya başka bir uyku bozukluğu vardı ya da uyku bozukluğu yoktu.
Videodaki piksellerin hareketini izlemek için otomatik algoritmayı kullandılar – REM uykusu sırasında uyku hareketleri.
Daha sonra bunu hareketlerin hızı, oranı, büyüklüğü ve hızı ile hareketsizlik oranını çıkarmak için kullandılar .
Annals of Neurology dergisinde yazan araştırmacılar, bu teknolojinin yüzde 92’lik bir doğruluk oranına sahip olduğunu, bunun bugüne kadar bilinen en yüksek oran olduğunu söyledi.
RBD, uyuyanların yaklaşık yüzde 5’ini etkiliyor ve uyku sırasında konuşma, gülme, bağırma ve küfür etmeyi içeriyor.
Bu rahatsızlıklara sahip olan çoğu kişi yatakta dönüp durur ve ertesi gün gözlerinin uykulu olduğunu hisseder, çoğu zaman.
Bazı durumlarda gece hareketleri o kadar şiddetli olur ki kendilerine veya partnerlerine zarar verebilirler.
DailyMail