Öpüşmek başlangıçta hiç de romantik değilmiş; bir tımar eylemiymiş.

0

Mezopotamya’da bulunan tabletler, insanların dudak dudağa cinsel dürtülerle öpüşmesinin 4,500 yıllık bir geçmişi olduğunu ortaya koyuyor. Bilim aleminin elindeki en erken kanıt Mezopotamya tabletleriydi.

Peki daha öncesinde romantik öpüşme yok muydu? 

Bu konu pek araştırılmadı ama çok saygın bir bilim insanının dudak dudağa öpüşmenin kökeniyle ilgili olarak hiç de romantik olmayan bir teorisi var. 

Evrimsel pisikoloji araştırmalarıyla tanınan Profesör Adriano Lameira’nın İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nde yaptığı araştırmalara göre, dudak dudağa öpüşme primatların tımar eylemlerinin finaliydi. 

Profesör Lameira’nın Evrimsel Antropoloji dergisinde yayımlanan bilimsel makalesine göre, maymunlar birbirlerinin kürklerindeki parazitleri dudaklarıyla emerek temizliyorlardı, bu eylem dudakların emilmesiyle sona eriyordu. 

Vücutlarda kürk niteliğinde kıllar olduğundan parazitleri elle ayıklamak pek mümkün değildi ve dudakla emerek tımar, 7 milyon yıl önce maymunlar biraz daha akıllandıklarında yani ağaçlardan yere indiklerinde başladı. 

4 ila 2 milyon yıl önce ise evrim teorisine göre atalarımızın tüyleri iyice azaldı. Dudakla emerek yapılan tımar ise giderek güven ve bağlılığın simgesi oldu. 

Profesör Lameira’ya göre, kanıtlar, öpüşmenin insanlarda türetilmiş bir sevgi işareti olmadığını destekliyor. 

Ancak nörolojik araştırmalara göre, homo sapiens ya da modern insan öpüştüğünde beyinde bir dizi biyokimyasal süreç tetikleniyor; rahatlama sağlayan, duygusal refah veren, haz oluşturan dopamin, serotonin gibi neroaktarıcılar salgılanıyor.

Yani öpüşürken bu eylemin kıllı geçmişini akla getirmenin alemi yok. 

Öpüşmek;

bir sevgi eylemidir.

Nokta…