Uzmanlar, günlük kararları içgüdülere göre almanın ‘ruh halini iyileştirmenin kesin yolu’ olduğunu söylüyor

0

Büyük kararlar söz konusu olduğunda da içgüdülere güvenmek genellikle en iyi yoldur.

Uzmanlar artık içgüdülerinize güvenmenin gerçekten iyi bir fikir olduğunu, çünkü bunun ruh halimizde daha büyük bir iyileşmeye yol açtığını keşfettiler.

Almanya’daki Potsdam HMU Sağlık ve Tıp Üniversitesi araştırmacıları, çalışmalarına 256 katılımcı dahil etti.

Hepsine analitik ve sezgisel olmak üzere iki farklı karar alma stili hakkında bilgi verildi.

Daha sonra, iki hafta boyunca, öğle yemeğinde ne yiyeceklerine, bir alışveriş yapacaklarına, televizyonda ne izleyeceklerine veya arkadaşlarıyla ne yapacaklarına dair günlük kararlarını vermek üzere bir uygulama kullandılar.

Onlara ya analitik olarak yani tüm seçenekleri değerlendirerek karar vermeleri ya da içgüdülerine göre karar vermeleri söylendi.

Katılımcılardan ayrıca kararlarını vermeden hemen önce ve hemen sonrasındaki ruh hallerini değerlendirmeleri ve seçimlerinin ne kadar kolay, hoş ve ‘doğru’ olduğunu paylaşmaları istendi.

Emotion dergisinde yayımlanan analiz, sadece karar vermenin -hangi türde olursa olsun- ruh hallerini iyileştirdiğini, ancak içgüdülerine göre hareket etmenin en büyük artışı sağladığını ortaya koydu.

Sezgisel kararlar analitik kararlardan daha ‘doğru’ hissettirmese de, daha kolay hissettiriyor ve bu da ruh halindeki artan artışı açıklayabilir.

Ekip ayrıca katılımcıların içgüdüsel kararlarından daha memnun olduklarını ve bu kararları daha çok sevdiklerini buldu.

Daily Mail