İran bu kez gerçek saldırı yaptı; İsrail’in gerçek misilleme saldırısı nasıl olacak?

0

İran bu kez gerçek saldırı yaptı; İsrail’in gerçek misilleme saldırısı nasıl olacak?

İran’ın 200’e yakın balistik füzeyle İsrail’e yaptığı saldırıyla ilgili olarak uzmanların yaygın görüşü, Tahran yönetiminin bu defa İsrail’i vurmayı amaçladığı yolunda.

İran, Şam büyükelçiliğine yapılan ve üst düzey generallerin öldüğü saldırıya misilleme olarak Nisan ayında İsrail’e kamikaze İhalar ve seyir füzeleri göndermişti. Füzeler ve ihalar İsrail ve Abd savunma sistemleri tarafından havada imha edilmişti. İran’ın o saldırısı “misilleme yapmadık denmesin” türünde diye yorumlanmıştı. İsrail’in İran’a yaptığı misilleme de aynı türdendi.

İran’ın son saldırısında İsrail ve Abd karşı füzeler kullandı ama atmosfer dışına çıkıp savaş başlıklarını düşerken salan balistik füzelerin hepsinin engellenemediği amatör videolarda açıkça görülmüştü. İran medyasının haberlerine göre, Tahran bu kez elindeki en yeni balistik füzeleri (Fettah1) göndermişti ve bunların savaş başlıkları savunma sistemlerinden sıyrılabiliyordu.


Saldırının sonuçlarıyla ilgili olarak İsrail karartma uyguluyor. Bilinen, 1 kişinin öldüğü. O da Batı Şeria Eriha’da bir Filistinli.

İsrail Başbakanı misilleme yapacaklarını, “İran büyük bir hata yaptı. Bedelini ödeyecek” diyerek duyurdu. Benyamin Netanyahu, İran’da hatta Ortadoğu’da hedef olarak ulaşamayacakları yer bulunmadığını belirtti. İsrail Başbakanı, Ortadoğu’da dengeleri değiştirmeye muktedir olduklarını ve bunu gerçekleştirme sürecine girdiklerini bildirdi.

Bu sözlerden sonra İsrail’in nasıl bir misilleme yapacağı ve Ortadoğu’da iki ülke arasında nasıl bir silahlı atışma olacağı merak ediliyor.

Analistlere göre, savaş kapasitesi göz önüne alındığında İsrail’in seçenekleri var.

En çok merak edilen de İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini hedef alıp almayacağı.

İsrail’in hedefleri olarak ilk sıraya konulanlar İran’daki füze fırlatma tesisleri, bunların komuta ve kontrol merkezleri ve petrol, petrokimya tesisleri.

Yaygın kanaate göre, İsrail eğer İran’ın nükleer tesislerini hedef alırsa ki bunu yapabilir; bu girişim savaşı göze aldıkları anlamına gelebilir.

Sonuçta İsrail ile İran ve İran’ın bölgedeki vekilleri arasında karşılıklı saldırılar ve misillemeler döngüsüne girilecek.