Sırada işgal mi var? İsrail ve Hizbullah’tan mesajlar.

0

Sırada işgal mi var? İsrail ve Hizbullah’tan mesajlar.

İsrail’in Hizbullah hedeflerine yönelik olarak Lübnan’a yaptığı aralıksız hava saldırıların ardından bu kez kara harekatı gündemde. İsrail yaptığı hazırlıkların yanısıra mesajlar da vermeye başladı. Hizbullah da kara harekatı olasılığına karşı açıklamalar yaptı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Lübnan sınırındaki askeri birlikleri ziyaret etti. Gallant, askerlere hitaben yaptığı konuşmada kuzey İsrail’de Hizbullah saldırıları nedeniyle yerlerinden edilenlerin evlerine geri döneceklerini söyledi. Galant bunun için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını belirtti. “Yapılması gereken her şey yapılacak. Havadan, denizden ve karadan tüm güçlerimizi kullanacağız” dedi.

Bir süredir Lübnan sınırına İsrail tankları sevkediliyordu. Ayrıca bir kısım yedekler de askere çağrılmıştı. İsrail Genel Kurmay Başkanı, güney Lübnan’daki hedeflere kara harekatı hazırlığı için emir vermişti. Kuzey’deki İsrail birliklerinin komutanı ise sayıları 60,000’i bulan yerlerinden olmuş İsraillilerin evlerine dönebilmeleri için Lübnan sınırının içlerinde bir tampon bölge oluşturulmasından yana olduğunu açıklamıştı.

Hizbullah’tan da olası İsrail işgaline karşı bir açıklama yapıldı. Açıklama, lider Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinden sonra yerine bakan kişiden gelmiş olması açısından da önemli.

Hizbullah basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Hizbullah’ta Nasrallah’tan sonra gelen ikinci isim Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, İsrail’in yapacağı kara harekatı için hazır olduklarını ve çatışmaların uzun süreceğini bildirdi.

Naim Kasım, Nasrallah’tan sonra liderin kim olacağı yolundaki sorulara ilişkin bir cümle de dile getirdi. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı, örgütün merkez konseyinin yakında kararını vereceğini açıkladı. Şeyh Naim kasım, tüm komutanların ve üst düzey yetkililerin devreye girebilecek liyakatte yardımcıları olduğunu da söyledi.