Gazze’den sonra Lübnan’da da ölüm numaratörü var artık!

0

Gazze’den sonra Lübnan’da da ölüm numaratörü var artık!

İsrail’in Gazze’ye ağır saldırıları başladıktan sonra ajanslar ve haber merkezleri her gün Gazze Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına dayanarak manşetlerinde ölen Filistinli sayısını verirlerdi. Artık Gazze’de günlük 30-40 can kaybı sıradanlaştı. Durum, manşetlerde değil, yayımlanırsa eğer Gazze haberlerinin içinde kenarda köşede ortaya konuyor. Oysa İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de ölüm numaratöründeki sayı her saat, her gün artıyor.

Gazze’de ölen Filistinlilerin sayısı 42,000’e yaklaştı. 

Bölgedeki kıyım artık Lübnan Hizbullah’ı ile İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların gölgesinde. Öyle ki Gazzeliler, maruz kaldıkları katliama duyarlı dünyanın ilgisinin azalmasından endişeliler. Ne de olsa Gazze’de insanlar ölüyor, oradan oraya sürülüyor, açlık tehlikesi büyüyor ama bu insanlık felaketi Ortadoğu’da topyekün bir savaş riski barındırmıyor.

Gazze’de katliam sürüyor. Buna karşılık ajanslar İsrail’e Lübnan Hizbullah’ı arasında olanı biteni haberleştirirken manşetlerine muhakkak o cümleyi yerleştiriyorlar.

“Bölgede yaygın savaş riski artarken…”

“-Bölgede savaşın yayılma riski artarken, İsrail ve Lübnan Hizbullah’ının karşılıklı saldırıları devam ediyor.”

Ve “bölgede yaygın savaş riski artarken” Lübnan’da da ölüm numaratörü kurulmuş bulunuyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı her gün İsrail’in saldırıları sonucu ölenlerin sayısını veriyor.

Lübnan’da son 4 günde yani pazartesi gününden cuma’ya 700 kişi can verdi.

İsrail, özellikle güney Lübnan’da Hizbullah’ın füze rampalarını ve mühimmat depolarını vuracağını açıklamış sivillerin bölgeyi boşaltmalarını istemişti. Ciddi bir göç meydana geldi. BM verilerine göre, Güney Lübnan’da son bir haftada 90 bin kişi yerinden oldu. İsrail-Hizbullah çatışmaları yüzünden önceden göç edenlerle birlikte yerlerinden olanların sayısı 200,000’e yaklaştı.

Hizbullah da her gün İsrail’e füze fırlatıyor. Bunların büyük çoğunluğu İsrail’in savunma sistemiyle havada imha ediliyor.

İsrail’de de on binler yerinden olmuş durumda. Sayıları 60,000 civarında.

O arada “Bölgede yaygın savaş riski artarken” İsrail, ateş kes çabalarıyla dalga geçiyor izlenimi veriyor.

İsrail Dışişleri Bakanı ateş kes önerilerini reddetmişti. 

Başbakan Benyamin Netanyahu ise ateş kes konusunda Abd yetkilileriyle 26 Eylül Perşembe gününden beri temas halinde olduklarını bildirdi.

Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki on binlerce yerinden olmuş sivilin geri dönebilmesi için yani füze fırlatmayı durdurması için Gazze’de ateş kesi şart koşuyor.

Buna karşılık İsrail de Lübnanlı sivilleri tehdit edip onları yerinden ediyor.

“Bölge yaygın savaş riski artarken” Lübnan, İsrail, Filistin ekseninde siviller üzerinden ölüm satrancı oynanıyor.