Bu bir savaş mı? İsrail ve Hizbullah’tan karşılıklı saldırılar iyice yoğunlaştı.

0

Bu bir savaş mı? İsrail ve Hizbullah’tan karşılıklı saldırılar iyice yoğunlaştı.

Lübnan’ın güneyinde İsrail’in hava saldırıları sonucu 274 kişinin öldüğü bildirildi. Açıklama Lübnan Sağlık Bakanı’ndan… Bu, 2006 yılında İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmalardan bu yana en ağır insan kaybını ifade ediyor. İsrail Ordusu saldırıdan önce Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’ın silah ve mühimmat depolarının bulunduğu  yerlere yakın oturan sivillerin bölgeyi terketmeleri yolunda uyarıda bulunmuştu.

Binlence Lübnanlı araçlarıyla kuzeye doğru göçetmeye başladı ancak yollar tıkandı ve İsrail saldırısı sonucu ölenlerin yanısıra 1,000 kişinin de yaralandığı açıklandı.

İsrail,  kısa süre içinde yapılan hava harekatıyla 800 hedefin vurulduğunu bildirdi. İsrail Ordusu Hizbullah’ın silah ve mühimmat depolarının yakınında bulunanların o bölgeleri terketmeleri konusunda yine uyardı ayrıca Bekaa Vadisi’nin doğusunda bulunan hedeflere de saldıracağını açıkladı.

İsrail Ordusu hemen bir kara operasyonu yapmayı planlamadıklarını da bildirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Lübnan sınır bölgesine yakın yerlerde yaşayan ve bölgeyi terkeden İsrailliler evlerine dönünceye kadar saldırılara devam edeceklerini söyledi.

Lübnan sınırının İsrail tarafında yaşayan 60 bin civarında İsraillininin bölgeyi terkettikleri belirtiliyor.

Hizbullah ise İsrail’e, özellikle de Hayfa kentindeki Rafael savunma şirketi tesislerine düzinelerce roket fırlattığını duyurdu.

İsrail’l Hizbullah arasındaki çatışmaların yoğunluğunun ve gerilimin iyice artması yaşananların savaş olup olmadığı sorusuna yol açtı.

Ne İsrail ne de Hizbullah yaşananları savaş olarak tanımlıyor.

Savunma ve uluslararası ilişkiler uzmanları, bölgede daha geniş ve ciddi bir çatışmayı başlatan taraf olarak suçlanmamak için her iki tarafın da savaş  kelimesini kullanmaktan kaçındıklarını belirtiyorlar.

Uzmanlar, her iki tarafın çatışmalarda sınırlı araçlara başvurduklarına dikkat çekiyorlar.

Ayrıca henüz bir kara çatışması da olmadı.