Bektaşi’ler Vatikan benzeri bir devlete kavuşuyor!

0

Bektaşi’ler Vatikan benzeri bir devlete kavuşuyor!

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran’da “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” adında Vatikan benzeri bir devlet kurulacağını açıkladı.

Bektaşi lideri Baba Mondi’nin öncülüğündeki bu yeni devletin kendi idaresi, pasaportları ve sınırları olacak ancak ordu ve mahkemeye sahip olmayacak

Yeni devletin, dini hoşgörü ve barış mesajlarını yaymak amacıyla Vatikan benzeri bir anklav* olarak tasarlandığı belirtiliyor.

Bektaşi lideri Edmond Brahimaj (Baba Mondi) liderliğinde planlanan bu yapı, kendi idaresine, pasaport ve sınırlara sahip olacak; ordu, sınır muhafızları ve mahkeme gibi geleneksel devlet unsurlarına bulunmayacak.

Başbakan Rama, pasaport renginin yeşil olacağını ve kimin bu pasaporttan yararlanabileceği gibi konuların üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Arnavutluk’ta 2023 nüfus sayımına göre, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan 115 bin Bektaşi yaşıyor.

Yeni devletin, dünyanın en küçük ülkesi Vatikan’ın dörtte biri büyüklüğünde olacağı belirtiliyor. Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti, bu topluluğun kültürel ve manevi değerlerini korumayı hedefliyor.

*Anklav : Siyasi coğrafyada, tamamen başka bir siyasi bölgenin sınırları dâhilinde yer alan siyasi bölgeye anklav toprak denmektedir.

BİLGİ:

Arnavutluk’ta İslam, esas olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetinin başladığı dönemde yaygınlaşmıştır. Bu dönemde  Arnavutların çoğunluğu zamanla İslam’a ve özellikle Sünni ve Bektaşi olmak üzere iki mezhebe mensup oldular.

II. Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağının ilga edilip Bektaşi dergâhları kapatıldıktan sonra Bektaşilerin çoğu Balkanlara akın etmişlerdir.