Stres, kadınlarda yumurtlamayı bozuyor; erkeklerde ise sperm  kalitesini etkiliyor.

0

Stres, kadınlarda yumurtlamayı bozuyor; erkeklerde ise sperm  kalitesini etkiliyor.

Hepimiz iş yerinde stres yaşamanın fiziksel olarak nasıl bir şey olduğunu biliyoruz.

Avuçlarınız terlemeye başlar, düşünceleriniz yarışmaya başlar ve belki de önemli bir toplantıdan önce son anda tuvalete koşmak zorunda kalırsınız .

Ancak çoğumuzun farkında olmadığı şey, stresin iç dünyamıza nasıl zarar verebileceği, bazen de vücudumuzu uzun vadede nasıl bir karmaşa içinde bırakabileceğidir.

Uzun çalışma saatleri ve nankör işler size sadece baş ağrısından daha fazlasını veriyor olabilir .

Yeni bir araştırma, stresin kalbinize zarar verebileceğini ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini ortaya koydu .

Stresin vücudunuza verdiği zararlardan bazıları şunlar:

1. Kalp

İşyerinde stres yaşamak, potansiyel olarak ölümcül  düzensiz kalp atışı geliştirme riskinizi iki katına çıkarabilir .

Kanada’nın Quebec kentindeki Laval Üniversitesi’nden bilim insanları, iş stresiyle uğraşan ve işlerinden fazla keyif almayan kişilerin atriyal fibrilasyon (kısaca AF veya AFib) geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Bu faktörler bir araya geldiğinde, strese maruz kalmayan çalışanlara kıyasla AFib geliştirme riskinin yüzde 97 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

American Heart Association Dergisi’nde yayımlanan bulgular, yüksek iş stresinin tek başına AFib riskini yüzde 83, çaba ve ödül arasındaki dengesizliğin ise riski yüzde 44 artırdığını ortaya koydu.

(AFib, kalp ritminizin biraz dengesizleştiği en yaygın aritmi türüdür.)

2. Beyin

Herhangi bir ortamda strese girmenin beyni etkilediği oldukça açıktır.

Aslında, İngiltere’de yapılan bir araştırma,  yüksek stresli işlerde çalışanların majör depresyona  yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu buldu .

Londra King’s College’dan bilim insanları, çok zorlu işlerde çalışan kişilerde majör depresif bozukluk vakalarında belirgin bir artış olduğunu, kadınların yüzde 14’ünün, erkeklerin ise yüzde 10’unun bu durumdan etkilendiğini tespit etti.

Bunlardan yüzde 45’i doğrudan işyerindeki strese bağlandı.

Beyaz yakalı çalışanlar ile büyük restoranlardaki şefler en fazla stres yaşayanlar arasında. Bunun nedeni muhtemelen sürekli olarak esnek olmayan teslim tarihleriyle ve yaptıkları hataların kamuoyunun önündeki başarısızlıklarıyla başa çıkmak zorunda kalmalarıydı.

En stresli işler: Büyük restoranlarda şef aşçılar, okul öğretmenleri, kasaplar, inşaat işçileri, üst düzey yönetici pozisyonları

En az stressiz işler: Postacılar, kütüphaneciler, kuaförler, hukuk/hesap yöneticisi, konuşma terapistleri

3. Doğurganlık

İş kaynaklı stres sadece ruh halinizi bozmakla kalmaz, aynı zamanda çocuk sahibi olma yeteneğinizi de etkileyebilir .

Yıllar boyunca stresin doğurganlığı etkileyip etkilemediğini araştıran birçok çalışma yapılmış ve karışık bulgular elde edilmiştir.

Human Reproduction dergisinde yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmada, “çok stresli” hissettiğini bildiren kadınların, daha az stresli olanlara kıyasla hamile kalma şansının yüzde 29 daha düşük olduğu bulundu.

Ohio Üniversitesi’nden bilim insanları, stresin kadınlarda yumurtlamayı bozduğunu, erkeklerde ise sperm kalitesini etkilediğini, bunun da çiftlerin çocuk sahibi olmasını zorlaştırabileceğini belirtti.

Stres sırasında salgılanan kortizol gibi hormonlar üreme sistemini etkileyerek dengeyi bozabilir.

Yaklaşık 75 çalışmayı inceleyen 2017 tarihli bir  araştırma incelemesi, stres ile kısırlık arasındaki ilişkinin “hala belirsiz” olduğu sonucuna vardı.

New Yorklu psikolog yazar Joann Paley Galst, en “sağduyulu sonucun” stresin doğurganlığı bozabileceği, ancak gebe kalmayı kalıcı olarak engelleyemeyecek gibi göründüğünü söyledi.

“Gerçekten de kadınlar savaşlarda ve kıtlıklarda gebe kalmışlardır” diye yazdı.

4. Bağışıklık

İş yerinde stresli bir haftanın aynı anda hem burun akıntısı hem de kötü bir soğuk algınlığıyla çakıştığını fark ettiniz mi hiç ?

Bu, stresin sizi hastalıklara karşı daha hassas hale getirdiğini ortaya koyar.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan ve Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırma, kronik stresin bağışıklık sistemimizi zayıflatabileceğini buldu .

Bunun nedeni, stres altında olduğunuzda vücudunuzun kortizol salgılamasıdır; bu da küçük dozlarda stresi yönetmenize yardımcı olabilir.

Ancak stres uzun vadeli bir sorun haline geldiğinde, bu yüksek kortizol seviyeleri bağışıklık sisteminin etkinliğini baskılayabilir.

Bu, vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadele yeteneğinin zayıfladığı ve soğuk algınlığı, grip veya daha ciddi hastalıklara yakalanma olasılığınızın arttığı anlamına gelir.

2006 yılında yayınlanan araştırma, bu etkinin stres kaynaklı inflamasyonla  qbağlantılı olduğunu ortaya koydu .

Kronik stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatmanın yanı sıra normal işleyişini de bozan devam eden bir iltihaplanma durumuna yol açabilir.

Bu durum, sık sık hastalanmaktan, iyileşme sürecinin yavaşlamasına kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.