Plastik su şişeleri ve paketlenmiş içecekler mikroplastikler nedeniyle kan basıncını yükseltebiliyor

0

Plastik su şişeleri ve paketlenmiş içecekler mikroplastikler nedeniyle kan basıncını yükseltebiliyor

Yapılan bir araştırmaya göre, plastik şişelerden su içmek, mikroplastiklerin kan dolaşımına girmesi sonucu kan basıncını yükseltebiliyor.

Diğer araştırmalara göre de cam şişelerdeki sıvılarda da mikroplastikler bulunuyor ve uzmanlar, bunlarla ilişkili yüksek kan basıncının kalp hastalığı riskini artırabileceğini söylüyor.

Son araştırmada, katılımcıların iki hafta boyunca plastik ve cam şişelerden su dahil tüm sıvı alımını durdurup sadece musluk suyu içmelerinin ardından kan basıncının düştüğü bulundu.

Avusturya’daki Tuna Özel Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, “Kapsamlı bir araştırma sonucunda, plastik şişelerde paketlenmiş içeceklerden uzak durulması gerektiği sonucuna vardık” dedi.

‘Kan basıncında gözlemlediğimiz değişiklikler, plastik parçacıklarının alımının azaltılmasının kardiyovasküler riski azaltabileceğini düşündürüyor.’

Araştırmacılar, “Plastik tüketiminin azalmasıyla kan basıncının düştüğünü gösteren bulgulara dayanarak, kan dolaşımında bulunan plastik parçacıklarının yüksek kan basıncına katkıda bulunabileceğini varsayıyoruz.” dedi.