100 milyonda bir görülen nadir ‘pamuk şeker’ ıstakozu ABD New Hampshire kıyılarında yakalandı

0

100 milyonda bir görülen nadir ‘pamuk şeker’ ıstakozu ABD New Hampshire kıyılarında yakalandı

25 yaşındaki Joseph Kramer, New Castle’da çalışırken dış kabuğu benzersiz mavi, pembe ve mor olan bir ‘pamuk şeker ıstakozu’ yakaladı.

Kramer, ıstakozun birinin yemeği olması veya denize geri bırakılarak öldürülmesi riskini göze almak yerine, onu kar amacı gütmeyen Seacoast Bilim Merkezi adlı kuruluşa teslim etti ve burada kabuklu hayvanın hayatını sürdürmesini sağladı.

Seacoast Bilim Merkezi’nde Akvaryum Uzmanı II olarak görev yapan Sam Rutka, Seacoastonline’a yaptığı açıklamada, ‘Bu bitkinin gerçekten güzel bir lavanta, mor, pembe tonu var ve bu onu pamuk şeker kategorisine sokuyor’ dedi

Istakozların, bitkiler ve algler tarafından üretilen ve kabuklulara rengini veren kırmızı, sarı ve mavi karotenoid pigment katmanları vardır ve bu da onların insan gözüne kahverengi görünmesini sağlar.

Ancak bu pigmentler aşırı veya az geliştiğinde, 10’da bir görülen kırmızı ıstakoz, 50 milyonda bir görülen iki renkli ıstakoz ve 100 milyonda bir görülen albino ıstakoz gibi çeşitli parlak renkli ıstakoz türleri ortaya çıkabilir.