ABD’de Alzheimer hastalığını %60 oranında yavaşlatan ilaç onaylandı; İngiltere’de de kararın birkaç ay içinde açıklanması bekleniyor

0

ABD’de Alzheimer hastalığını %60 oranında yavaşlatan ilaç onaylandı; İngiltere’de de kararın birkaç ay içinde açıklanması bekleniyor

ABD’de Kisunla markasıyla satılan Donanemab , hastalığın erken belirtilerini gösteren hastalar için mevcut olacak.

İlaç, İngiltere’nin düzenleyici kurumu olan İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı (MHRA) tarafından değerlendirmeye alındı.

Kararın önümüzdeki aylarda açıklanması bekleniyor.

Alzheimer’s Research UK’nin politika ve iletişim yöneticisi Samantha Benham-Hermetz, “ABD’deki düzenleyicilerin bugün aldığı karar, demansla mücadeleye yönelik küresel çabalarda bir başka önemli dönüm noktasını temsil ediyor.” dedi.

Uzmanlar bunun hastalığa karşı küresel mücadelede önemli bir dönüm noktası olduğunu söylüyor

İlaç şirketi Eli Lilly tarafından üretilen Donanemab , Alzheimer hastalarının beyinlerinde biriken en önemli proteinlerden biri olan amiloidi yok etmek için tasarlanmış antikor bazlı bir tedavidir .

Ayda bir kez kişinin koluna infüzyon şeklinde verilir.

Klinik deneylerde, ilacın hastaların beyinlerindeki toksik proteinleri temizlediği ve 18 ay boyunca zihinsel gerilemeyi yüzde 60’a kadar yavaşlattığı bulundu.

Alzheimer’ın ( demansın başlıca nedeni) en erken evrelerindeki kişilerde en etkili olduğu ve gerilemeyi ortalama yüzde 36 oranında yavaşlattığı görüldü.