Toksinlerden arınmak için uyku mu önemli yoksa aktif olmak ve egzersiz yapmak mı?

0

Toksinlerden arınmak için uyku mu önemli yoksa aktif olmak ve egzersiz yapmak mı?

Uzun zamandır beynin uykuyu, toksinleri atmak ve zararlı moleküllerden kurtulmak için kullandığı düşünülüyordu.

Ancak yeni bir çalışma bunun tersinin doğru olabileceğini öne sürüyor ve uzmanlar aktif olmanın beyni ‘temizlemek’ için daha faydalı olabileceğini söylüyor.

Imperial College London’ın Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü’nden bir ekip, farelerin beyinlerini incelemek için floresan bir boya kullandı ve boyanın sonunda temizlenmeden önce beynin bir bölgesinden diğerine ne kadar hızlı hareket ettiğini izledi.

Uyku sırasında ve anestezi altında sıvının temizlenmesinin ve hareketinin belirgin şekilde azaldığını keşfettiler.

Analiz, boyanın temizlenmesinin uyuyan farelerde yaklaşık yüzde 30, anestezi altındaki farelerde ise uyanık tutulan farelere göre yüzde 50 oranında azaldığını ortaya koydu.

Bulguların insanlarda doğrulanması henüz gerekmesine rağmen, uykunun beyindeki atıkları temizleyen bir mekanizma olan glifatik sistem yoluyla toksinleri temizlediği yönündeki uzun süredir devam eden inanışı sorgulatıyor.

Önceki araştırmalar, toksik proteinlerin beyinden temizlendiği bu süre zarfında uykunun demansı önlemek için önemli olduğunu ileri sürmüştü.

Çalışmanın ortak yazarı, Imperial College London’da biyofizik ve anestezi profesörü olan Nick Franks şunları söyledi: ‘Alan, uykumuzun temel nedenlerinden biri olan temizlik fikrine o kadar odaklandı ki, elbette bunu gözlemlemek bizi çok şaşırttı. bizim sonuçlarımızda tam tersi.’

Araştırmacılar ayrıca moleküllerin boyutunun, belirli toksinlerin beyinde ne kadar hızlı hareket ettiğini etkileyebileceğini ve bazı bileşiklerin farklı sistemler aracılığıyla temizlendiğini söyledi.

Profesör Franks, “Henüz moleküllerin beyinden uzaklaştırılmasını yavaşlatan bu durumların ne olduğunu bilmiyoruz” diye ekledi.

‘Araştırmamızın bir sonraki adımı bunun neden meydana geldiğini anlamaya çalışmak olacak.’

Çalışmanın eş lideri ve UKDRI’nin geçici merkez müdürü Prof Bill Wisden şunları söyledi: ‘Neden uyuduğumuza dair birçok teori var ve toksinleri temizlemenin önemli bir neden olmadığını göstermiş olsak da, uykunun önemli bir neden olduğu tartışılamaz. önemli.

‘Uyku bozukluğu, demansla yaşayan kişilerde yaygın olarak görülen bir semptomdur; ancak bunun hastalığın ilerlemesinde bir sonuç mu yoksa itici bir faktör mü olduğunu hâlâ bilmiyoruz.

‘İyi uykunun toksinleri temizlemenin dışında başka nedenlerle de bunama riskini azaltmaya yardımcı olması da mümkün olabilir.

‘Çalışmamızın diğer tarafı, uyanıklık durumunda beyin temizliğinin oldukça etkili olduğunu göstermiş olmamızdır.

‘Genel olarak uyanık olmak, aktif olmak ve egzersiz yapmak beyni toksinlerden daha etkili bir şekilde temizleyebilir.’

Bulgular Nature Neuroscience dergisinde yayınlandı.