Araştırmalar Multivitamin Efsanesini Bitiriyor: Multivitaminler daha uzun yaşamaya yardımcı olmuyor!

0

Araştırmalar Multivitamin Efsanesini Bitiriyor: Multivitaminler daha uzun yaşamaya yardımcı olmuyor!

Değişik terkiplerle ve oranlarla sayıca fazla vitaminleri içeren, multivitamin olarak adlandırılan günlük haplar eskisi kadar olmasa da hala dünyada en fazla tüketilen sağlık takviyeleri arasında.

ABD’deki verilere göre, Amerika’da yaşayanların 3’te 1’i günlük olarak multivitamin alıyor. ABD’de multivitaminlere yılda yaklaşık 10 milyar dolar harcanıyor. Tüketime harcanan paraların 7’de 1’i multivitamin ve diğer takviyelere gidiyor.

Yapılan reklamlar doğrultusunda multivitamin alanlar bu takviyeleri zindeliği korumak ve kronik hastalıklardan sakınmak için tükettiklerini belirtiyorlar.

Tek bir hap içinde birden fazla vitaminden oluşan kokteyl cazip geliyor ancak multivitaminlerle ilgili olarak yapılan araştırmalar bu takviyeleri gözden düşürecek sonuçlar ortaya koyuyor.

Son araştırma Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nden hekimlerin yaptığı büyük bir araştırmaydı. Kronik hastalığı olmayan ve günlük multivitamin alan yaklaşık 400 bin kişi 20 yıllık verilerde takip edildi. Yaş ortalamaları 61,5 idi.

Multivitaminler, ölüm riskini azaltmıyordu.

Araştırmacılar, aksine düşük bir oranla da olsa multivitaminlerin ölüm riskini artırdığı sonucuna vardılar. Ölüm riskini artırma oranı %4 çıktı.

Bilim insanları vitaminlerin en yararlı ve elverişli kaynağının gıdalar olduğunu belirtiyorlar. Tavsiyeleri, diyetlere daha fazla sebze, tam tahıl veya baklagiller eklemek; kırmızı et alımını, hareketsiz geçen zamanı ve alkol tüketimini azaltmak.