Gazze’de ‘ateşkes’ oyunları…

0

Gazze’de ‘ateşkes’ oyunları…

ABD Başkanı Joe Biden’ın  ‘İsrail’in kabul ettiğini’ açıkladığı Gazze’de ateşkes içeren 3 aşamalı planı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulmuştu. Geçen pazartesi günü toplanan 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, 14 ülkenin ‘evet’ oyuyla ABD’nin Hamas’a çağrı yapan ateşkes planını kabul etti. Rusya ise çekimser kaldı.

Böylece sadece 5 daimi üye ABD, Çin,  Rusya, Fransa ve İngiltere’nin veto hakkının bulunduğu Güvenlik Konseyi Gazze’de ateşkes kararı aldı.

Şimdiye kadar BMGK’ya gelen 3 ateşkes tasarısı İsrail’e destek veren ABD’nin vetosuna takılmıştı. 24 Mart’ta ABD’nin çekimser kalması üzerine Ramazan ayında ateşkes uygulanması kararı Güvenlik Konseyi’nden geçmiş, ama İsrail uymamıştı.

İsrail Ramazan ayı boyunca da saldırılardan vazgeçmediği gibi şiddetlendirdi. İsrail,  Ramazanda art arda 182 katliam yaptı. 2500 ‘e yakın Filistinli yok edildi.

-ABD NE KADAR SAMİMİ-

ABD,  Güvenlik Konseyi’nden bu hafta geçen tasarıyı İsrail’in kabul ettiğini duyurup Hamas’a ‘evet’ deme çağrısında bulunsa da İsrail tarafı yine belirsiz.

BaşkanJoe Biden’in tasarıyı duyurmasından hemen sonra İsrail Başbakanı Netanyahu  “Hamas yenilene kadar savaş bitmeyecek” demişti. İsrail’den halâ bu ateşkesle ilgili bir açıklama da gelmedi.

Tasarının oylanmasının ardından BMGK’da konuşan İsrail temsilcisi Reut Shapir Ben-Naftaly de ateşkese uymaktan söz etmedi, aksine Hamas’la ‘anlamsız müzakerelere’ girmeyeceklerini vurguladı.

-HAMAS’TAN JET CEVAP-

ABD tasarısının topu attığı Hamas’tan ise o gece cevap geldi. Hamas, BM kararını memnuniyetle karşıladığını duyurdu ve  ‘tasarıyı uygulamak üzere arabulucularla işbirliğine hazır olduğunu’ bildirdi.

Şimdi Dünya’da barışı sağlama amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler’in kararları tüm devletler için bağlayıcı olan Güvenlik Konseyi bunu nasıl uygulayacak?

-3 AŞAMALI PLAN-

Eğer taraflar bu ABD planı için müzakerelere başlamayı kabul ederse hemen ateşkes yapılacak. Müzakereler için 6 hafta süre tanındı.  Ancak bu süre yetmezse müzakereler de ateşkes de devam edecek.

Müzakerelerin ardından ilk aşamada öncelikle kadın, yaşlı ve yaralı esirler serbest kalacak. İsrail , nüfusu yoğun yerlerden çekilecek.

Diğer aşamada İsrail’in tüm Gazze’den çekilmesi, tüm esirlerin serbest kalması, insani yardımların sağlanmasıyla devam edilecek.

3’üncü aşama ise Gazze’nin inşasını içerecek.

Ateşkes kalıcı hale gelecek.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com14 Haziran 2024

Yazarın Tüm Yazıları