Rusya ‘nın Uyarılarına Rağmen Ukrayna ABD Silahıyla Rusya İçlerini Vurduğunu İma Etti

0

Rusya ‘nın Uyarılarına Rağmen Ukrayna ABD Silahıyla Rusya İçlerini Vurduğunu İma Etti

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereshchuk, Kremlin’in tehdit dolu uyarılarına rağmen ABD Başkanı Joe Biden’ın yeşil ışık yakmasıyla Rusya içlerini Amerikan silahıyla vurulduğunu ima etti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereshchuk, Telegram mesaj uygulamasıyla yanan bir kamyon ve arkasındaki römork fotoğrafını paylaştı ve mesajda fotoğrafla ilgili olarak “İyi yanıyor. Bu bir Rus S-300. Rusya içlerinde yer alıyor. Batılı silahların düşman topraklarında kullanılmasına izin verildikten sonra ilk günler” yazısı yer aldı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı bu paylaşımı kısa süre sonra sildi.

Bölgedeki savaşa ilişkin düzenli olarak ayrıntılı bilgiler veren Savaş Çalışmaları Enstitüsü adlı kuruluş, Rusya’da Belgorod Oblast’ta bir Rus S300/400 hava savunma bataryasının kısa adı HIMARS olan Amerikan hareketli topçu roket sistemi tarafından vurulduğunu bildirdi.

Ukrayna, Rus işgalinin başlamasından son bir haftaya kadar ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin silahlarıyla Rusya içlerini vuramıyordu. Gerek ABD gerekse Avrupa ülkeleri buna izin vermiyordu. Ancak Rusya Ordusu’nun güçlerinin Harkov kenti çevresinde yaptığı harekatta ilerleme sağlaması üzerine ABD Başkanı Biden o bölgedeki Rus cephesiyle sınırlı olmak üzere söz konusu yasağı kaldırmıştı.

Bu karar üzerine gerek Kremlin’den gerekse bizzat Rusya Lideri Vladimir Putin’den sert uyarılar gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Putin, batılı ülkelerin ateşle oynadıklarını küresel bir çatışma riskini göze aldıklarını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ise, Rusya içleri batılı silahlarla vurulursa bunun “ölümcül sonuçları” olabileceğini belirtmişti.