Sıra Dışı Sıcaklıklar Var Ama Süper El Nino Gidiyor Serin La Lina Geliyor.

0

Sıra Dışı Sıcaklıklar Var Ama Süper El Nino Gidiyor Serin La Lina Geliyor.

Türkiye bazı bölgelerde aşırı sıcaklıkların etkili olacağı bir haftaya girdi. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yer yer 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. Ancak kimi uzmanlar, Süper El Nino’nun etkisini kaybedeceğini, La Lina etkisiyle sıcaklıkların normale döneceğini belirtiyorlar. Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Şu anda bu sıcaklığa aldanmayalım. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılabileceğine pek katılmıyorum. ‘Süper El Nino’ devam ederse olabilir ama büyük ihtimalle ‘La Nina’ya yani soğumaya dönüş olacaktır” dedi.

Nitekim, kısa adı WMO olan Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Teşkilatı da El Nino etkisinin giderek azaldığına dikkat çekti. Dünya Meteoroloji Teşkilatı’ndan yapılan açıklamaya göre, küresel olarak La Lina şartlarının Temmuz ile Eylül ayı arasında etkili olması ihtimali %60. La Lina’nın Ağustos-Kasım arasında hüküm sürmesi olasılığı ise %70.

İspanyolca Küçük Erkek Çocuk anlamına gelen El Nino adlı meteorolojik dönem, Doğu ve Merkezi Pasifik’teki okyanus yüzey akıntılarının ısınmasıyla etkili oluyor. Bu dönemde küresel sıcaklıklar artıyor, sıcak esen rüzgarlar nedeniyle orman yangınları daha sık meydana geliyor ve daha şiddetli oluyor. Ayrıca kasırgaların şiddeti ve sayısı da artıyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle son El Nino dönemi öncekilere göre daha kötü sonuçlara neden olmuştu.

İspanyolca Küçük Kız Çocuk anlamına gelen La Lina döneminde ise, Pasifik’te Ekvatoryal bölgedeki soğuk yüzey Okyanus akıntıları etkili oluyor. Bu dönem, nispeten serin hava ile kendini gösteriyor ancak küresel olarak seller ve kuraklık da yaşanıyor.