3 Avrupa Ülkesi Filistin’i Resmen Tanıyor

0

3 Avrupa Ülkesi Filistin’i Resmen Tanıyor

İspanya, İrlanda ve Norveç bugün eş zamanlı olarak Filistin devletini resmen tanıyorlar.

Böylece Birleşmiş Milletler’e üye 193 devlet arasında Filistin’i tanıyan ülke sayısı 140 aşmış oluyor.

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da sınırlı öz yönetim uygulayabilen Filistin Yönetimi kararı memnuniyetle karşıladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, tek amaçlarının İsraillilerle Filistinliler arasında barışın başarılmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Başbakan Sanchez’in verdiği bilgiye göre, İspanya Doğu Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak tanıyacak. Filistin devleti bölünmüş olsa da İspanya, Batı Şeria ve Gazze’yi Filistin devletinin toprağı olarak kabul edecek. İspanya ayrıca taraflar arasında anlaşma olmadıkça 1967 öncesi sınırlardaki herhangi bir değişikliği de tanımayacak.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı da Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Buna göre, ülkenin Batı Şeria Ramallah’taki ofisi büyükelçilik seviyesine yükseltilecek. Filistin devletinin İrlanda Dublin’deki misyonu da büyükelçilik olarak kabul edilecek.

İspanya, İrlanda ve Norveç, kararlarının Avrupa’daki ve AB’deki diğer ülkeleri teşvik etmesi umudunda olduklarını belirttiler. Malta ve Slovenya Filistin’i tanıyacaklarını açıklamışlardı. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke arasında İspanya ve İrlanda dışında Filistin devletini tanıyan 8 üye var. Bu üyeler İsveç, Macaristan, Çekya, Polonya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi.