Araştırma: öfkelenmek, 40 dakika boyunca kalp krizi veya felç riskini artırıyor

0

Araştırma: öfkelenmek, 40 dakika boyunca kalp krizi veya felç riskini artırıyor

ABD’li bilim insanları kısa süreli öfke anlarının kan damarlarının işlevini bozabileceğini, potansiyel olarak kalp krizi veya felç riskini 40 dakikaya kadar artırabileceğini buldu.

Çalışmanın yazarı ve Columbia Üniversitesi’nde tıp profesörü Daichi Shimbo şunları söyledi: ‘Öfkeli bir durumu uyandırmanın kan damarı işlev bozukluğuna yol açtığını gördük.

‘Gerçi bu değişikliklere neyin sebep olabileceğini henüz anlamıyoruz.’

Araştırmacılar bu etkiyi ‘kan damarı genişlemesinde bozulma’ olarak tanımladılar.

Kan akışının kesilmesi teorik olarak kalp krizine veya felce yol açabilir.

Araştırmacılar ortalama 26 yaşında 280 gönüllünün verilerini analiz etti.

Katılımcıların hepsine 30 dakika dinlenmeleri söylendi; bu süre zarfında konuşmalarına, telefonlarını kullanmalarına, kitap okumalarına veya uyumalarına izin verilmedi.

Her birine sekiz dakikalık dört görevden biri rastgele atanmadan önce kan basıncı ölçümü yapıldı.

Biri onlardan onları kızdıran kişisel bir anıyı hatırlamalarını istedi.

Diğerleri ise gönüllülerin bir kaygı anını hatırlamasını veya üzüntü hissi uyandırmak için tasarlanmış bir dizi moral bozucu cümleyi okumasını sağladı.

Duygusal açıdan nötr olan dördüncü görev, katılımcıların tekrar tekrar 100’e kadar saymasını gerektiriyordu.

Kan basıncı ve damar genişlemesi ölçümleri üç dakika sonra ve 40, 70 ve 100 dakika sonra tekrar yapıldı.

Hücre sağlığını değerlendirmek için kan örnekleri de alındı.

Araştırmacılar şunları buldu: ‘Öfkeye neden olan geçmiş olayları hatırlatan görevler, görevden sonraki sıfırdan 40 dakikaya kadar kan damarlarının genişlemesinde bozulmaya yol açtı.

‘Düşüklük 40 dakikalık işaretin ardından artık mevcut değildi.

‘Anksiyete ve üzüntü gibi duygusal görevleri deneyimledikten sonra katılımcıların kan damarlarının iç yüzeylerinde herhangi bir zaman noktasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmadı.’

Araştırmada yer almayan Houston’daki Baylor Tıp Fakültesi’nden tıp profesörü Dr. Glenn Levine şunları söyledi: ‘Bu çalışma, zihinsel sağlığın kardiyovasküler sağlığı ve yoğun akut duygusal durumları etkileyebileceğine dair giderek artan kanıt tabanına güzel bir katkı sağlıyor. Öfke veya stres gibi kardiyovasküler olaylara yol açabilir.

‘Örneğin yoğun üzüntü veya benzeri duyguların Takotsubo kardiyomiyopatisinin (kırık kalp sendromu) yaygın bir tetikleyicisi olduğunu biliyoruz.

‘ Deprem gibi , hatta futbol maçı izleyen bir taraftarın stresi tetikleyen olaylar, miyokard enfarktüsüne (kalp krizi) ve/veya aritmilere yol açabilir.’