8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Kadınların başarılarını kutlamanın, eşitlik talep etmenin, temel hak ve özgürlükler için mücadele etmenin günü!
BM’nin bu yılım resmi teması olarak ‘Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın’ olarak belirledi.
Dünya Kadınlar Günü (IWD), kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarının takdir edildiği küresel bir gündür. Gün aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmak için bir eylem çağrısını da işaret ediyor. Sadece kadınların kaydettiği başarıları ve ilerlemeleri kutlamakla kalmıyor, aynı zamanda eşitlik için devam eden mücadeleleri ve dünya çapında sürekli savunuculuk ve eylem ihtiyacını da vurguluyor.
Bu günde, toplumsal cinsiyet eşitliği için devam eden mücadelede insan haklarına önem veren herkesin kolektif çabalarını vurgulamak amacıyla dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Gloria Steinem’in yerinde bir şekilde ifade ettiği gibi, “Kadınların eşitlik mücadelesinin hikayesi ne tek bir feministe ne de herhangi bir kuruluşa aittir; insan haklarına önem veren herkesin kolektif çabalarına aittir.”
100 yılı aşkın bir süredir Dünya Kadınlar Günü {IWD} kadınları, onların mücadelelerini ve başarılarını anmak için dünya çapında kutlanıyor.
Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1911’de 19 Mart’ta Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de, 1913’te ise Rusya’da Şubat ayının son Pazar günü kutlandı. 8 Mart, 1914’ten bu yana Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor.
Mor, yeşil ve beyaz Dünya Kadınlar Günü’nün renkleridir. Mor adaleti, haysiyeti ve davaya sadık olmayı ifade eder. Yeşil umudu simgeliyor. Beyaz, tartışmalı bir kavram olsa da saflığı temsil eder. Renkler 1908’de Birleşik Krallık’taki Kadınların Sosyal ve Siyasi Birliği’nden (WSPU) kaynaklandı.
IWD birçok ülkede resmi tatildir: Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Burkina Faso, Kamboçya, Çin (yalnızca kadınlar için), Küba, Gürcistan, Gine-Bissau, Eritre, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Madagaskar (kadınlar için) yalnızca), Moldova, Moğolistan, Karadağ, Nepal (yalnızca kadınlar için), Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam ve Zambiya. Almanya’da Berlin parlamentosu, 2019’da Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil haline getirilmesine yönelik bir yasa tasarısını onayladı.
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!