Ortaylı’ya göre Cem Sultan, Babinger’e göre İshak Bey
Fatih’in karşısındaki kişi kim?
İBB’nin Londra’daki müzayede evi Christies’den açık artırma ile 935 bin İngiliz
Sterlini’ne (8 milyon Türk Lirası) satın aldığı Rönesans dönemi İtalyan ressamı
Gentile Bellini’nin “Maometto Secondo i suo Figlio” (“2. Mehmed ve Oğlu”,
1481) adlı tablosundaki gizemli figür kim?
A) 2.nci Bayezid (Büyük oğul),
B) Şehzade Mustafa (Ortanca oğul),
C) Cem Sultan (Küçük oğul),
D) İshak Bey Kraloğlu,
Türk Tarih Kurumu onur üyesi tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı’ya göre
Cem Sultan..
Gazeteci, yazar ve TV programcısı Murat Bardakçı'ya göre Cem Sultan değil.
Öyle ki, Bardakçı’ya göre, söz konusu tablonun kimin eseri olduğu bile meçhul. Bardakçı, “Tablolarının birçoğu yüzyıllar önce bir yangında yok olan ve günümüzde elde az sayıda eseri bulunan Bellini’ye ait bir eser, birkaç yüz bin £’a değil; milyonlarca, hatta yüz milyonlarca £’a satılır” diyor.
15-17’nci yüzyıllarda “İstanbul” konulu resimler ve ressamları üzerine sanat tarihi kitapları yazan, Osmanlı tarihi konusunda çalışmaları ile ünlü Alman tarihçi ve dilci Franz Babinger’e göre ise; Gentile Bellini’nin söz konusu tablosundaki gizemli figür, İshak Bey Kraloğlu’dur (Franz Babinger, “Fatih ve Ressam Gentile Bellini”, Hayat Tarih Mecmuası, Ağustos 1969, Sayı: 7).
Gentile Bellini, Eylül 1479 – Ocak 1481 yılları arasında İstanbul’da kaldı. 2’nci Mehmed (Fatih Sultan Mehmed); Bellini ülkesine döndükten dört ay sonra, 3 Mayıs 1481’de 49 yaşında öldü.
Gentile Bellini İstanbul’a geldiğinde; 2’nci Bayezid 32 yaşında Amasya’da, Cem Sultan 20 yaşında Konya’da sancak beyi idi. Karaman sancak beyi Şehzade Mustafa ise beş yıl önce 24 yaşında ölmüştü.
Bosna Kralı Stephen Thomas’ın Osmanlı’nın Bosna-Hersek’i fethi sırasında (1463) tutsak alınıp sonradan Müslüman ve üst düzey bir Osmanlı devlet adamı olan oğlu Karesi Beyi İshak Bey Kraloğlu (Sigismund Tomašević. 1449-1493), Gentile Bellini İstanbul’a geldiğinde 30 yaşında ve kendinden 17 yaş büyük 2’nci Mehmed’in arkadaşı idi. Birlikte yemek yiyor, tavla oynuyorlar ve oyun sırasında sık sık üzülen İshak Bey, “kaba jestleri” ile Mehmet’i eğlendiriyordu.
Selçuk GÜR/Gazeteci
www.kentekrani.com 11 Temmuz 2020