Günde altı fincan veya daha fazla kahve içenlerin erken ölüm riski yüzde 26 daha az.
Araştırmalar, şekerli gazlı içecekleri çay ve kahve ile değiştirmenin tip 2 diyabet hastalarının ölüm şansını dörtte bir oranında azaltabileceğini gösteriyor.
Harvard’da yapılan çalışmaya göre, her gün soda içmek bir kişinin ölüm riskini yüzde 20 civarında artırıyor .
Bunun yerine kahve, çay veya suya geçmek ölüm riskini daha da azaltabilir
Araştırmaya göre, bu şekilde bir takas yapmak, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklardan ve diğer nedenlerden kaynaklanan daha düşük erken ölüm oranlarıyla bağlantılı.
Araştırmacılar, tip 2 diyabetli 15.486 kişiden alınan verileri , tipik olarak tükettikleri içeceklerle ilgili bilgiler de dahil olmak üzere analiz ettiler.
Ortalama 18,5 yıllık takip sırasında, yaklaşık yüzde 22’si (3.447) kardiyovasküler hastalık geçirdi ve neredeyse yarısı (7.638) bu süre içinde öldü.
Bulgulara göre, en şekerli içecekleri tüketenlerin herhangi bir nedenle erken ölme olasılığı beşte bir oranında daha fazlaydı.
Bununla birlikte, günde altı fincana kadar daha yüksek düzeyde kahve içenlerin erken ölüm riski yüzde 26 azaldı.
Çayı tercih edenler yüzde 21, su, yüzde 23 ve az yağlı süt yüzde 12 daha düşük riske sahipti
Diyabet teşhisi konulduktan sonra içme alışkanlıklarını değiştirmeyenlerle karşılaştırıldığında, daha fazla kahve, çay veya su içenlerin erken ölüm riski yaklaşık yüzde 18 daha düşüktü.
Özellikle kardiyovasküler hastalığa gelince, şekerli içecekler yüzde 25 daha yüksek bir durum geliştirme riski ve yüzde 29 daha yüksek ölüm riski ile bağlantılıydı.
British Medical Journal’da (BMJ) yayınlanan bulgulara göre, kahve ve az yağlı süt daha düşük riskle ilişkilendirildi.
Yazarlar, bulgularının neden ve sonuç kanıtlamaktan çok gözlemsel olduğunu vurguladılar.
Ancak şekerli içeceklerin, yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin, meyve suyunun veya tam yağlı sütün kahve, çay veya sade su ile değiştirilmesinin “tutarlı bir şekilde daha düşük tüm nedenlere bağlı ölüm oranıyla ilişkili olduğu” sonucuna vardılar.
ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden baş yazar Qi Sun şunları söyledi: “Diyabetle yaşayan insanlar özellikle sağlıklı içecekler içmekten fayda görebilir, ancak veriler çok az.
Bu bulgular, bu bilgi boşluğunu doldurmaya yardımcı oluyor ve hastaları ve bakıcılarını diyet ve diyabet yönetimi konusunda bilgilendirebilir.”