TMMOB, Grand Kartal Otel raporunu yayınladı. İhmaller diz boyu…

0

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 21 Ocak 2025 tarihinde Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Yangın faciası sonucunda 36’sı çocuk olmak üzere toplam 78 kişinin hayatını kaybettiği, olayın ardından yapılan tespitler yangın güvenliği açısından büyük eksikliklerin ve mevzuat ihlallerinin olduğunu ortaya koyuyor.

TMMOB raporunda, otelin 26 yıllık yapısının 1999 yılı sonrasında tadilat ruhsatının alınıp alınmadığına dair belirsizlik olduğu ifade edilirken, yangının ardından yapılan incelemelerde yangın güvenliğiyle ilgili ciddi ihlaller olduğu vurgulandı. Yangının mutfak/restoran bölümünden kaynaklandığı, ancak yangına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğu kaydedildi.

Raporda, yangın güvenliği açığının otelde bir kaçış merdiveni, yangın güvenlik holünün olmaması ve yangın merdiveni kapılarının ahşap olması gibi önemli ihlallerle genişlediği ifade edildi. Ayrıca, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin düzgün çalışmadığı, acil durum aydınlatma sisteminin yalnızca yangın merdiveni içinde olduğu, ancak diğer alanlarda yer almadığı belirtildi. Dış cephe kaplamasında ise yanıcı malzemeler kullanıldığı belirtildi.

ÇEVRESEL VE YAPISAL EKSİKLİKLER

Raporda, otelin çevre düzenlemesinin, itfaiye araçlarının manevra yapmasına da uygun olmadığı, bina arka kısmına sadece belirli bir noktaya kadar girilebildiği, o kısımda ise itfaiye su verme bağlantısının bulunmadığı tespitlerine yer verildi. Rapora göre bu durum yangının daha da büyümesine neden oldu.

Tespit edilen diğer eksikliker ise şöyle: 

  • * Yönetmeliğe uygun otomatik yağmurlama (sprinkler) sistemi bulunmuyor.
  • * Otelin elektrik iç tesisatı mevzuata uygun değil.
  • * Asansörler, binanın yangın algılama sistemiyle entegre değil.
  • * Yangın dolaplarına su sağlayan depolarda su bulunmuyor.

TMMOB raporunda, yangın sonrası yaşanan faciadan sorumlu olan kurumların konaklama tesislerinin denetiminden sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve sigorta şirketlerinin olduğu belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetim yapması gerektiği belirtilirken, “İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin gereklilikler işveren tarafından yerine getirilmiş olsaydı, yangın çıkmaz, çıksa da anında söndürülebilir ve otelde bulunanlar hemen tahliye edilebilirdi.” ifadelerine yer verildi.

MEVZUAT İHLALLERİ VE ÖNERİLER

Raporda, yangın güvenliğinin sağlanmaması ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Turizmi Teşvik Kanunu gibi yasal düzenlemelere aykırı hareket edilmesinin büyük bir faciaya yol açtığı vurgulandığı raporda .bu tür faciaların önüne geçilmesi için bir dizi önlem ve öneri sunuldu.

Raporun Tamamı İçin Tıklayınız