İsmaili toplumunun ruhani lideri ve Aga Khan Kalkınma Ağı’nın kurucusu olan Aga Khan IV, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.
İsmaili mezhebinin ruhani lideri ve Aga Khan Kalkınma Ağı’nın kurucusu olan Aga Khan IV, 88 yaşında hayatını kaybetti. 4 Şubat 2025’te Portekiz’in başkenti Lizbon’da ailesinin yanında huzur içinde vefat ettiği, Aga Khan Kalkınma Ağı’nın resmi internet sitesinde duyuruldu.
Tam adı Prens Karim Al-Hussaini olan Aga Khan IV, Şii İsmaili Müslümanlarının 49. imamı olarak kabul ediliyordu ve doğrudan Hz. Muhammed’in (s.a.v) soyundan geldiğine inanılıyordu.
GELİŞİMİNİ SÜRDÜRDÜĞÜ KALKINMA AĞI VE MİRASI
1957 yılında henüz 20 yaşındayken dedesi Sultan Muhammed Şah’tan görevi devralan Aga Khan IV, ömrünü eğitim, sağlık ve ekonomik kalkınma alanında faaliyet gösteren Aga Khan Kalkınma Ağı’nın büyütülmesine adadı. Ölüm ilanında, “Kurucumuz Prens Karim Aga Khan’ın mirasını onurlandırırken, onun arzusuna uygun olarak, dini inanç veya köken fark etmeksizin bireylerin ve toplumların yaşam kalitesini artırmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.
KRALİYET İLE YAKIN BAĞLARI VE AT YARIŞI TUTKUSU
1936’da İsviçre’de doğan Aga Khan IV, yaşamının büyük kısmını Fransa’da geçirdi ve İngiliz vatandaşlığına sahipti. İngiltere’nin merhum Kraliçesi II. Elizabeth’in yakın dostlarından biriydi. Kraliçe, Aga Khan’a “His Highness” unvanını vermişti.
At yarışlarına büyük ilgi duyan Aga Khan, ünlü yarış atı Shergar’ın da sahibiydi. 1983’te İrlanda’da silahlı kişilerce kaçırılan Shergar, bir daha bulunamamıştı.
Aga Khan IV, öldüğünde yaklaşık 11 milyar sterlinlik bir servete sahipti. Geride dört çocuğu—Prenses Zahra, Prens Rahim, Prens Hüseyin ve Prens Aly Muhammed—ve dört torun bıraktı. Halefinin kim olacağına dair resmi açıklamanın ilerleyen günlerde yapılması bekleniyor.
NEDİR?
İlk İsmailî topluluk tarihte 765 yılında Ca’fer es-Sâdık’ın vefatından sonra ortaya çıkmıştır. Bu dönemde Abbâsîler, Emevî Hanedanı’nı yıkıp kendi halifelerini tahta geçirmiş ve İmâmiyye ilk dönem İsmailîlerini de içine alan farklı gruplara bölünmüştü.
İsmailîler kurdukları gizli topluluklarla kendi gözlerinde Ali ve soyuna ait halifelik hakkını gaspettiklerini düşündükleri Abbâsîler’e karşı mücadele vermeye yine bu dönemde başlamışlardır. İlk dönem İsmailîleri tarafından Da’vet (el-Dava) veya “al-dawa al-hadiya” yani hak olarak yönlendirilen dava adlandırılan bu hareket yaklaşık olarak Hicrî 3/Milâdî 9. yüzyılda başlamış ve Dava’nın propaganda veya misyonunu sürdüren Dâîler eylemlerini Irak, Pers, doğu Arabistan ve Yemen topraklarına yaymaya başlamışlardı. Dâîler Müslümanları onları kurulu düzenin adaletsizliklerinden kurtaracak ve Ehl-i Beyte yeniden hilafeti kazandıracağını söyledikleri İsmailî İmam Mehdi ile dayanışma yapmaya davet ediyorlardı.
İsmaililer,Tacikistan, Hindistan, Pakistan, Afganistan, İran, Suriye ve Yemen ile bazı Afrika ve Batı ülkelerinde yaşıyorlar.