Gazze’de ateş kesin yürürlüğe girmesinin ardından bölge insanları bombardımanlar sırasında enkaz altından çıkaramadıkları ölen yakınlarının cesetlerini aramaya başladı.
Enkaz altında binlerce ceset bulunduğu belirtiliyor.
Arap ülkelerinde cenazeler genellikle ölümden sonra birkaç saat içinde defnedilir. Ayrıca cenazelerin onurlu bir şekilde defini de pek çok toplumda olduğu gibi, Araplar için de çok önemlidir.
Gazze’de çatışmalar sırasında İsrail’in ağır bombardımanı yüzünden enkaz altından çıkarılamayan cesetler ızdırap veriyordu. Ateşkes sayesinde bombardıman durunca insanların ilk işi enkazların derinlerinde çıkarılmayı bekleyen ölen yakınlarının cesetlerini aramak oldu.
Kimi anaların babaların çocukları enkaz altında bulunuyor. Ebeveynler çocuklarının, eşlerden hayatta kalanlar karılarını ya da kocalarının çıkarılması için uğraşıyor.
Filistin Sivil Acil Servisi, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana enkaz altından 200 ceset çıkarıldığını açıkladı.
Ateşkes başladığında Gazze’de ölen Filistinlilerin sayısının 47,000’den fazla olduğu açıklanmıştı.
Yetkililer, İsrail bombardımanları nedeniyle büyük yıkım meydana gelen Gazze’de enkaz altında 10,000 ceset bulunduğu tahmin ediliyor.
Bölgede enkaz kaldırma ve enkazdan ceset çıkarma işi ağır yürüyor. Zira İsrail bombardımanı yüzünden Gazze’deki iş makinalarının çoğu çalışamaz durumda. Ayrıca Filistin Sivil Acil Servisi yetkilisi 100’den fazla iş makinası operatörünün hayatını kaybettiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, Gazze’de 50 milyon ton molozun kaldırılması gerekiyor. Bunun Gazze’nin mevcut imkanları düşünüldüğünde 21 yıl süreceği ve enkaz kaldırma maliyetinin 1,5 milyar dolara yakın olduğu belirtiliyor.