Japonya Tsukuba Üniversitesi’nden halk sağlığı araştırmacısı Shuai Guo, yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, hem çok fazla hem de çok az uykunun böbrek sağlığını nasıl etkileyebileceğini anlamanın önemini vurguluyor” dedi.
“Bulgularımız, daha uzun uyku sürelerinin, özellikle genç bireylerde kronik böbrek hastalığı kaynaklı ölümlere katkıda bulunan altta yatan sağlık sorunlarının bir işareti olabileceğini düşündürmektedir.”
Guo ve meslektaşları, yaptıkları çalışmada 40 ila 79 yaş aralığındaki 95.000’den fazla Japon yetişkini işe aldılar ve yaklaşık 19 yıl boyunca onları analiz ettiler.
Katılımcıların her biri her gece ne kadar süre uyuduklarını bildirdi ve araştırmacılar onları süreye göre gruplandırdı: altı saatten az , altı-yedi saat, yedi-sekiz saat, sekiz-dokuz saat ve dokuz saatten fazla.
Örnek olarak, CDC yetişkinlerin her gece en az yedi saat uyumasını öneriyor ; 61-64 yaşındakiler için dokuz saatten fazla, 65 yaş ve üzeri olanlar içinse en fazla sekiz saat.
Araştırmacılar, gecede sekiz ila dokuz saat arasında uyumanın, sadece yedi ila sekiz saat uyuyanlara kıyasla kronik böbrek hastalığından ölüm riskini yüzde 41 oranında artırdığını tespit etti.
Artış, her gece dokuz veya daha fazla saat uyuyanlar için daha da belirgindi ve yüzde 82’ye çıktı. Ekip ayrıca, riskin 65 yaşın altındaki deneklerde daha belirgin görüldüğünü belirtti.
Uyku ile kronik böbrek hastalığı riski arasında tam olarak nasıl bir bağlantı olduğu konusunda ekip, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.
Ancak araştırmacıların ilişkinin doğası hakkında bazı fikirleri var.
Birincisi, daha uzun uyku sürelerinin böbrek fonksiyonunda rol oynayabilen kortizol ve melatonin gibi hormonların vücuttaki seviyelerini değiştirebileceğini söylediler.
Daha uzun süre uyumak, aynı zamanda kronik böbrek hastalığının son evresiyle ilişkilendirilen böbreklerde yara dokusunun birikmesine neden olan “ilerleyici böbrek fibrozuna” katkıda bulunduğu bilinen protein seviyelerini de yükseltebilir.
Bunun yanı sıra, daha uzun uyku sürelerinin koroner kalp hastalıkları riskinin artmasıyla da ilişkili olduğu bulundu; kalp sorunları böbrek fonksiyon bozukluğuna yol açma potansiyeline sahip.
Son olarak, daha uzun süre uyumak sosyoekonomik faktörlerin bir göstergesi olabilir. Ekip şöyle açıklıyor: “Uzun uyku süresi düşük sosyoekonomik statüyle ilişkilendirildi:
“Sağlık hizmetlerine erişimin yetersizliği ve daha kötü sağlık hizmeti alabilmeleri nedeniyle sosyoekonomik durumu düşük olan bireylerin kronik böbrek hastalığı açısından daha yüksek risk altında olduğu açıktır.”