Sosyal devlet anlayışına inanan biri olarak aslında eğitimin paralı olmasına karşıyım.istatistiklere bakıldığında yüksek başarı gösteren öğrencilekkr genellikle devlet okullarından mezun çocuklardır. Ancak, günümüzde artan öğrenci kontenjan fazlalığı eğitim verimliliğini aşağıya çekiyor,buna bir de öğretmenlerin yaşam standartlarının zorluğu eklenince eğitim sistemi maalesef bu hali aldı.
Öğretmelere verilen maaş zam oranları özel okullarda nasıl belirleniyor?
Akademik başarı olmamasına rağmen fiyat politikası tavan yapmış okullar öğretmelerine aynı oranda maaş artırımı yapmıyor. Yani veliden aldığını öğretmene vermiyor.
Meslek yüksek okulu açarak kendi öğretmenlerimizi kendimiz yetiştirmeyi hedeflemeliyiz.
Akşam ders görüp, gündüz okulda uygulama yapabilecekleri yani yaşayarak öğrenme eğitim modelinin uygulanacağı çocuk gelişimi okulu.Bir diğer hedefimiz ise ,öğretmen akademisi kurmak olmalı.
Eğitime yatırım yaparak gelecek nesillere en büyük mirası bırakacağımızı düşünüyorum.
Öte yandan, Dünyadaki en iyi yüz üniversite sıralamasında özelleştirme uygulamalarının büyük ölçüde en iyileri Amerika, İngiltere, Japonya gibi çok sayıda üniversitenin ilgi çekici bir durumudur.
Aynı listeye Türkiye’den hiçbir üniversitenin girmemiş olması da eğitim sisteminin yapısının yeniden yapılanmasının ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Bu doğrultuda değişen eğitimde üretim okullarının yaşadığı kalitede soruna alternatif bir çözüm yoluna yardımcı olabilir.
Neslihan KIR UNAN