Büyükbaba paradoksu, zaman yolculuğu kavramıyla ortaya çıkan dikenli mantıksal problemlerden sadece biridir. Ancak bir fizikçi bunları çözdüğünü söylüyor.
Zaman yolculuğu, kısmen kötü şöhretli “büyükbaba paradoksu” nedeniyle uzun zamandır imkansız olarak reddedildi. Bu bilmece, birisi zamanda geriye yolculuk edip büyükbabasının çocuk sahibi olmasını engellediğinde ve böylece yolcunun varlığını sildiğinde ne olacağını sorar. Ancak, yeni bir çalışma bu sorunu çözmüş olabilir.
Teoriye göre bu tür bir zaman döngüsünde yolculuk yapan kişinin anıları silinebilir ve yaşlanma süreci tersine dönebilir. “Entropi artışı ölümün nedenidir. Peki ya ölümü tersine çevirirseniz ne olur?” sorusunu soran Gavassino, zaman döngüsünde geri dönüşü olmayan olayların bile geçici hale gelebileceğini öne sürüyor.
Çalışmanın en çarpıcı yanlarından biri, “öz-tutarlılık ilkesi” olarak adlandırılan kavramın ilk kez fizik yasalarından doğrudan türetilmesi.
Vanderbilt Üniversitesi’nden fizikçi Lorenzo Gavassino, şunları söylüyor:
“Geçmişte çoğu fizikçi ve filozof, zaman yolculuğu mümkün olsaydı doğanın çelişkili durumları her zaman önleyeceğini savunuyordu. Benim çalışmam, bu ilkenin kuantum yasalarından doğal olarak ortaya çıktığını gösteriyor.”
Ancak bu teorik çerçeve gerçek dünyada kapalı zaman benzeri eğrilerin var olup olmadığı sorusunu yanıtsız bırakıyor. 1992’de Stephen Hawking, “kronoloji koruma varsayımı” adını verdiği bir teori öne sürerek, fizik yasalarının zaman döngülerinin oluşmasını engelleyebileceğini belirtmişti.
Özetle söz konusu araştırma, bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz türden bir zaman yolculuğunun mümkün olmayabileceğini, ancak farklı bir formda gerçekleşebileceğini gösteriyor.